Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» - «ΔΥΣΤΟΣ»
Στο «σκαμνί» το φονικό κύκλωμα

  Βούλευμα - καταπέλτης για 27 εμπλεκόμενους  με το ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ», ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»

Νέα «βόμβα» εξαπέλυσε η Δικαιοσύνη εναντίον του κυκλώματος εφοπλιστών - «Ελληνικού Νηογνώμονα», του οποίου η φονική δράση, που καλύπτεται πλήρως από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μόνο κατά το διάστημα 1994 - 2000, έχει οδηγήσει στο θάνατο 125 ανθρώπους.

Χτες το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά εξέδωσε βούλευμα - κόλαφο, με το οποίο παραπέμπει τους εκπροσώπους του «Ελληνικού Νηογνώμονα», μέλη της διοίκησης της ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ, θυγατρική της ΑΓΕΤ, και άλλους εμπλεκόμενους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ως ενόχους για το ναυάγιο του τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ», που βούλιαξε στις 28 Δεκέμβρη 1996 ανοιχτά της Κύμης, πνίγοντας 20 ανθρώπους. Το βούλευμα αυτό αποτελεί ένα ακόμα σφοδρό χτύπημα εναντίον του διδύμου. Από τις 5 Δεκέμβρη, στο «σκαμνί» του Α` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, κάθονται εκπρόσωποι του «Ελληνικού Νηογνώμονα» και οι εφοπλιστές αδελφοί Ηλιόπουλοι για το ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στον Ατλαντικό Ωκεανό μαζί με 24 ναυτεργάτες! Κοινό σημείο των δύο ναυαγίων είναι ότι πρόκειται για σαπιοκάραβα, τα οποία ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» έσπευσε με τα πιστοποιητικά του να τα χαρακτηρίσει αξιόπλοα! Τελευταία θύματα του κυκλώματος αποτελούν οι 81 επιβάτες του σάπιου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

«ΔΥΣΤΟΣ»: Εγκλημα εκ προμελέτης

Το Εφετείο Πλημμελειοδικών παραπέμπει στο Κακουργοδικείο 27 ανθρώπους. Πρόκειται για τους εκπροσώπους του «Νηογνώμονα», εφοπλιστή Π. Παναγόπουλο (πρόεδρο των «Επιχειρήσεων Αττικής»), Δ. Μελισσηνό και Τ. Λυσιμάχου, τρεις επιθεωρητές του «Νηογνώμονα», τον πρόεδρο Ν. Μαύρο και μέλη της διοίκησης της ΑΝΕ και δύο δύτες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν έκρηξη για να αποκρύψουν στοιχεία. Οι εκπρόσωποι του «Νηογνώμονα» κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση, με σκοπό το αθέμιτο όφελος σε βαθμό κακουργήματος και οι άνθρωποι της εταιρίας για ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση. Ολοι κατηγορούνται και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη και πρόκληση ναυαγίου.

Το βούλευμα των 500 σελίδων δέχεται ότι το «ΔΥΣΤΟΣ» ήταν αναξιόπλοο και ότι τα πιστοποιητικά του ήταν ψευδή. Ακόμα ότι είχαν γίνει μετασκευές χωρίς να γίνει μελέτη για την ευστάθεια, ενώ έφερε ρήγματα και φθορές στις λαμαρίνες. Αναφέρει ότι ο πλοίαρχος, όχι μόνο δε φέρει καμία ευθύνη, αλλά πιέστηκε να εκτελέσει το μοιραίο ταξίδι, αφού στο προτελευταίο ταξίδι του «ΔΥΣΤΟΣ» από Ισπανία για Βόλο, έγινε «μπλακ άουτ» στις μηχανές και, παρά τις διαμαρτυρίες του πλοιάρχου, δεν αποκαταστάθηκαν οι ηλεκτρογεννήτριες. Τέλος, επισημαίνει την άρνηση του ΥΕΝ να δεχτεί τη συνδρομή των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού ακόμα και δυτών του Λιμενικού Σώματος!

«ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»

Χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για το ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», των πλοιοκτητών, δηλαδή, αδελφών Ηλιόπουλων και των Δ. Μελισσηνού και Τ. Λυσιμάχου, εκπροσώπων του «Ελληνικού Νηογνώμονα». Από τη Δευτέρα, η υπόθεση μπαίνει σε νέα φάση. Θα ξεκινήσει δίκη που αποτελεί δεύτερο σκέλος της υπόθεσης και αφορά υπεξαίρεση εγγράφου. Κατηγορία, που βαραίνει τον Δ. Μελισσηνό. Πρόκειται για έγγραφο που ανέφερε την κατάσταση του πλοίου, το οποίο ο Δ. Μελισσηνός κατηγορείται ότι το αφαίρεσε από τον φάκελο του πλοίου.

Ο ταμίας της ΠΕΜΕΝ, Νίκος Κοντός, σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, επισήμανε: «Επιβεβαιώνονται από τη Δικαιοσύνη οι καταγγελίες μας για την εγκληματική δραστηριότητα του "Ελληνικού Νηογνώμονα", ο οποίος αποτελείται από παράγοντες του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Πρώτοι αποδείξαμε με ατράνταχτα στοιχεία ότι αυτά τα δύο ναυάγια ήταν καθαρά εγκλήματα. Η δραστηριότητά μας θα ενταθεί μέχρι να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την πάταξη της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους, θα εντείνουμε τη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που θυσιάζει ζωές για να αυξήσει τα εφοπλιστικά υπερκέρδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ