Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΛΒΕΡ ΚΛΙΝ»
Εργοδοτική ασυδοσία και απειλές

Απολύει, εκβιάζει, τρομοκρατεί, ο  ιδιοκτήτης της επιχείρησης καθαρισμού «ΣΙΛΒΕΡ ΚΛΙΝ» του «Βίλατζ», όπως καταγγέλλουν με έμφαση οι εργαζόμενοι

Κινητοποίηση στο «Βίλατζ» την περασμένη Παρασκευή
Κινητοποίηση στο «Βίλατζ» την περασμένη Παρασκευή
Οργιο παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ωμή τρομοκρατία με καταστάσεις που θυμίζουν αρχές του προηγούμενου αιώνα, πολλές απλήρωτες ώρες εργασίας, γενικότερη καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απειλές και τραμπουκισμοί. Ολα τα παραπάνω δε συμβαίνουν σε καμία τριτοκοσμική χώρα. Είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους εργαζόμενους του συνεργείου καθαριότητας «ΣΙΛΒΕΡ ΚΛΙΝ» του Ι. Βαμβούκη στο συγκρότημα του πολυδιαφημιζόμενου «Βίλατζ Παρκ».

Περισσότεροι από δέκα εργαζόμενοι απολύθηκαν τμηματικά τον περασμένο Δεκέμβρη από τον εργοδότη, με δικαιολογία την ...«άρνηση να μεταβεί σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας». Στην πραγματικότητα ήταν αυτοί οι εργαζόμενοι που πρώτοι απαίτησαν τα δικαιώματά τους και αντέδρασαν στις παρανομίες του Ι. Βαμβούκη. Την περασμένη Παρασκευή συντόνισαν τον αγώνα τους με άλλους φορείς και πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο «Βίλατζ Παρκ», «σπάζοντας» την εργοδοτική τρομοκρατία και καταδικάζοντας όλα τα παραπάνω. Ο αγώνας τους θα συνεχιστεί για την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, όπως δηλώνουν οι ίδιοι.

Ο «Ρ» μίλησε με απολυμένους, αλλά και εργαζόμενους του συνεργείου. Κατήγγειλαν την τρομοκρατία που ασκείται, την ασφάλιση έξι ωρών αντί για οκτώ, τη μη πληρωμή αργιών και νυχτερινών, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης σωματείου που θα έβαζε φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία.

«Η τρομοκρατία είναι καθημερινή. Δε μας επιτρέπουν ούτε τσιγάρο να καπνίσουμε» μας λέει ο Γ. Λιοτσάκης, εργαζόμενος της εταιρίας αυτή τη στιγμή, αλλά με... υποχρεωτική άδεια από την αρχή του χρόνου! «Μέσα στο χώρο δεν επιτρέπεται να μιλάει ο ένας στον άλλο και το χειρότερο είναι ότι δεν επιτρέπουν τις φιλίες! Με τους συναδέλφους μιλάμε μόνο την ώρα του διαλείμματος» σημειώνει.

Ο Θεολόγος Πατερέλης, είναι ο πρώτος που απέλυσε ο εργοδότης, αφού πρώτα τον συκοφάντησε στους συναδέλφους του ως «τρομοκράτη». «Σε εμένα δεν έπιανε η τρομοκρατία, όταν όμως κατήγγειλα ότι δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση μου απαγόρευσαν να μπαίνω στο χώρο εργασίας. Εβαλαν τους φύλακες να με τρομοκρατήσουν, λέγοντάς μου ότι θα μου σπάσουν τα πόδια. Διέδωσαν στη συνέχεια στους συναδέλφους μου διάφορα, χαρακτηρίζοντάς με τρομοκράτη. Δεν ήταν τυχαίο καθώς έβλεπαν τον τελευταίο καιρό ότι υπήρχε μια αρχή συντονισμένης πάλης και προσπάθησαν να τη σπάσουν με την τρομοκρατία. Εμένα μετά μου έταξαν και χρήματα για να φύγω, αλλά εγώ θέλησα να συνεχίσω τον αγώνα που ξεκίνησα με τους συναδέλφους», μας είπε χαρακτηριστικά.

Η Θ. Δημητριάδη, απολυμένη κι αυτή, «κόβει» την κουβέντα για να επαληθεύσει τα όσα καταγγέλλει ο συνάδελφός της. «Πήγα στη βάρδια και όταν είδα τον Θεολόγο, πήγα να του μιλήσω. Αμέσως ήρθε η επόπτρια και μου είπε ότι υπάρχει εντολή να μην του μιλάμε και ότι είναι τρομοκράτης».

Μια άλλη απολυμένη - θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της - επεμβαίνει: «Υπήρχε μεγάλη ψυχολογική πίεση στο χώρο. Μας θέλανε στρατιωτάκια, ενώ παράλληλα μας έβαζαν έντεχνα να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για να γίνουμε πιο γρήγοροι. Μάλιστα, μια μέρα με έστειλαν να καθαρίσω τις τουαλέτες και μου είπαν ακόμα κι αν τελειώσω να μείνω εκεί για να μη συναντηθώ με συγκεκριμένο συνάδελφο».

Η Ηλ. Σιώκα, απολυμένη, παίρνει το λόγο «δε φτάνει που ασκούσαν τρομοκρατία, αλλά άλλαζαν και τις καταστάσεις όταν θέλανε να πετύχουν κάτι. Ετσι έκαναν και με τον Πατερέλη».

Η Ι. Κόντου, εργαζόμενη στη «ΣΙΛΒΕΡ ΚΛΙΝ» σημειώνει: «Σε κάποια φάση εντόπισαν ότι κάποιες από τις καθαρίστριες ήμασταν γρήγορες και κάποιες αργές. Μας έκαναν σεμινάριο μια μέρα 15 λεπτά πριν ξεκινήσουμε να δουλεύουμε. Αφού μας είπαν διάφορα δε ρώτησαν κανέναν να του πει αν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν τους ενδιέφερε!».

Οσον αφορά τα εργατικά δικαιώματα και την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι καταγγελίες ήρθαν ίδιες από απολυμένους και εργαζόμενους. Η παραβίαση της συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι δεδομένη. Εργασία 48 ωρών την εβδομάδα και αντί να πληρώνονται με έξι ημερομίσθια, παίρνουν μόνο πέντε, χάνοντας τέσσερα ημερομίσθια το μήνα. Στο μισθό ούτε οι αργίες ούτε τα βραδινά υπολογίζονταν σωστά με 100% και 75% αντίστοιχα αυξημένα ημερομίσθια. Το ίδιο γίνεται και με αρκετά επιδόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δουλέψανε την Πρωτοχρονιά, 11 το βράδυ με 7 το πρωί, δεν πήραν ούτε μία δραχμή παραπάνω από ένα απλό ημερομίσθιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ