Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΚΟΥΑΡΚ»
Απλήρωτη... ασφάλεια

Η εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης («σεκιούριτι») χρωστά δεδουλευμένα, δώρα, επιδόματα και άλλα στους εργαζομένους της 

Στο στόχαστρο της εργοδοτικής εκμετάλλευσης βρίσκονται οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μεντιτεράνιαν Κουάρκ», ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφάλειας «σεκιούριτι σύστεμ σέρβις» Η επιχείρηση που έχει έδρα στον Πειραιά και ανήκει στον Ι. Πετρόπουλο, οφείλει στους εργαζόμενους δώρα, επιδόματα, άδειες, υπερωρίες νυχτερινά κλπ, τα οποία και αρνείται να καταβάλλει. Αυτό αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία που έκαναν τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι απολύθηκαν από την επιχείρηση, ενώ τους οφείλονται συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια δραχμές!

«Καταπέλτης» ήταν τα λόγια των Ν. Αθηναίου και Α. Καρύδα σε συνάντηση που είχαμε μαζί τους, για την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη εταιρία. Ο Ν. Αθηναίος δούλεψε πέντε μήνες στην επιχείρηση και ο Α. Καρύδας 4 μήνες. Επαιρναν 4.800 δραχμές μεροκάματο και 5.600 δραχμές νυχτερινό πολύ χαμηλότερο από αυτό που έπρεπε να παίρνουν. «Δώρο Χριστουγέννων δε μας έδωσαν, αντ' αυτού μας είπαν ότι θα μας δίνουν 21 χιλιάδες δραχμές στο μισθό, αφού κλείσουμε 3 μήνες δουλιά για να μη μας δώσουν δώρο. Εγώ τα πήρα μια φορά και μετά τίποτα. Οι άλλοι δυο δεν τα πήραν ποτέ», μας είπε ο Ν. Αθηναίος.

Η εταιρία δεν παραχωρούσε, όπως κατήγγειλαν εκκαθαριστικά πληρωμής των μισθών, ενώ τους υποχρέωνε να υπογράφουν πριν την πληρωμή τους έγγραφα που δε γνώριζαν τη σκοπιμότητά τους. Δεν τους είχε καταβάλλει, αλλά ούτε και ενημερώσει για το ειδικό επίδομα που παρέχει η πολιτεία στους «σεκιούριτι», το οποίο ήταν για το πρώτο εξάμηνο του 2000 12.240 δραχμές και για το δεύτερο 12.681 δραχμές, ανά μήνα. Τους υποχρέωσε να υπογράψουν το Σεπτέμβρη λευκή υπεύθυνη δήλωση!

Η κανονική άδειά τους δε δινόταν ολόκληρη, εκτός εάν επέλεγαν οι εργαζόμενοι να την πάρουν άνευ αποδοχών. Επιπλέον δεν τους έδωσε έγγραφη απόλυση για να μην υποχρεωθεί προφανώς να τους καταβάλλει τα οφειλόμενα. Μετά την καταγγελία των εργαζομένων δόθηκε εισαγγελική παραγγελία για την πληρωμή των δώρων. Η Αστυνομία κάλεσε τον εργοδότη δυο φορές για τη διαφορά, αυτός όμως δεν εμφανίστηκε και διά τηλεφώνου υποστήριξε ότι δεν οφείλει τίποτα. Μετά από γραπτή πρόσκληση της αστυνομίας εμφανίστηκε ο Α. Μενούτης, ο οποίος αποδείχτηκε ότι δεν ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας, υποστήριξε ωστόσο ότι η εταιρία δεν οφείλει τίποτα στους εργαζόμενους. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει στην αστυνομία ότι είναι «βασικό στέλεχος του ΚΚΕ»!!!

Στη δε Επιθεώρηση Εργασίας εξύβρισε τους εργαζόμενους μόλις άρχισαν να αναφέρουν τις καταγγελίες, γεγονός που καταγράφηκε. Απείλησε μάλιστα το γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μ. Νουφαρίτση, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των απολυμένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ