Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιπαραθέσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Δεν καταφεύγει για δανεισμό στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, τελικά, η κυβέρνηση, υπό την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων

Από πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Από πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
KΑΪΡΟ.--

Διάσταση απόψεων καταγράφεται πλέον επισήμως ανάμεσα στη μεταβατική πολιτική ηγεσία της χώρας και στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, όσον αφορά στο πότε θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Ισαμ Σάραφ, όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαχία αλ Γκαμάλ, έχουν ταχθεί υπέρ της μετάθεσης των εκλογών για το Δεκέμβρη, ανταποκρινόμενοι στη διαρκή πίεση κοινής γνώμης και αρκετών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονταν υπό παρανομία ή υπό διωγμό κατά την προεδρία Μουμπάρακ, να τους δοθεί περισσότερος χρόνος να οργανωθούν και να ενημερώσουν για τις θέσεις τους τον αιγυπτιακό λαό.

Το σκεπτικό όλων όσοι ζητούν αναβολή των εκλογών είναι ότι οι μόνοι που θα είναι ωφελημένοι είναι το κόμμα που δημιούργησαν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», καθώς και το κόμμα του Μουμπάρακ. Χθες, για πρώτη φορά, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εκφράστηκε επισήμως για το ζήτημα, τασσόμενο υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών κανονικά το Σεπτέμβρη όπως έχει προγραμματιστεί.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση πυροδότησε με ένταση το πολιτικό κλίμα, που παραμένει οξυμένο και λόγω των παλινωδιών ως προς την παραπομπή του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ και των συνεργατών του στη Δικαιοσύνη. Την Κυριακή, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο όπου επρόκειτο να συνεχιστεί η δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι, για τις κατηγορίες της δολοφονίας διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ.

Αιτία της έντασης ανάμεσα σε συγγενείς θυμάτων της καταστολής εκείνων των ημερών και των αστυνομικών, η νέα αναβολή της δίκης του αλ Αντλι. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Υγείας, δήλωνε, με νόημα, ότι δεν έχει κανένα επίσημο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι όντως ο Χ. Μουμπάρακ πάσχει από καλπάζοντα καρκίνο που καθιστά δύσκολη την εμφάνισή του στο δικαστήριο, όπως υποστήριξε, πριν μερικές μέρες, ο συνήγορός του.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ρουάντου επιβεβαίωσε ότι τελικά η Αίγυπτος δε θα καταφύγει στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για δανεισμό. Επισήμως, η υπαναχώρηση οφείλεται στην αναθεώρηση προς τα κάτω (από το 11% στο 8,5%) της πρόβλεψης για το έλλειμμα στο ΑΕΠ φέτος. Ανεπισήμως, όμως, η υπαναχώρηση οφείλεται, όπως διέρρεαν πολιτικοί κύκλοι, στη διαρκή πίεση της κοινής γνώμης και του κινήματος που ανέτρεψε του Μουμπάρακ, το οποίο, στην πλειοψηφία του, διαφωνεί με τις πολιτικές του ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ