Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μπαράζ διπλωματικών επαφών και διαβουλεύσεων

Ενταλμα σύλληψης για τον συνταγματάρχη Καντάφι, τον γιο του Σαΐφ αλ Ισλάμ και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, εξέδωσε το ΔΠΔ

Στη Βεγγάζη πανηγυρίζουν την παραπομπή του Κάνταφι στο Δικαστήριο της Χάγης
Στη Βεγγάζη πανηγυρίζουν την παραπομπή του Κάνταφι στο Δικαστήριο της Χάγης
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΧΑΓΗ - ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε όλα τα μέτωπα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, έχουν πληθύνει οι επαφές ανάμεσα στο λιβυκό καθεστώς και στο αντικαθεστωτικό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο μέσα από την αξιοποίηση «ενδιάμεσων», οι οποίοι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποιοι είναι. Τα τελευταία 24ωρα, στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, Αμπντελάτι Ομπάιντι, ο οποίος, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, «έχει σειρά επαφών με πολλές ξένες δυνάμεις». Τον Ομπάιντι πλαισιώνουν και οι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το πώς θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη είναι το θέμα και της Συνόδου της 5μελούς διαμεσολαβητικής επιτροπής για τη λιβυκή κρίση που έχει συστήσει η Αφρικανική Ενωση και άρχισε στην Πρετόρια. Στην επιτροπή συμμετέχουν οι Πρόεδροι της Μαυριτανίας, της Ν. Αφρικής, του Κονγκό, του Μάλι και της Ουγκάντα. Η επιτροπή ανακοίνωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει αποδεχτεί την πρότασή της να μην συμμετάσχει ο ίδιος προσωπικά στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός. Επίσης, με νόημα, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Ζούμα υπενθύμισε ότι «οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη δεν προβλέπουν πουθενά αλλαγή καθεστώτος ή δολοφονία της πολιτικής της ηγεσίας».

Σε ευθεία αντίθεση με τις εκτιμήσεις αυτές έρχονται, όμως, οι επιδιώξεις των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χθες, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε, εκ νέου, ότι «έφτασε η ώρα ο Καντάφι να φύγει από την εξουσία». Αναλόγου περιεχομένου δήλωση έγινε και από την Κάθριν Αστον, ως εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, η οποία τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αποδεκτή λύση στη λιβυκή κρίση στην οποία να χωρά ο Καντάφι». Η Αστον επιβεβαίωσε ότι γίνονται επαφές στην Τυνησία ανάμεσα στο «λιβυκό καθεστώς, στους αντικαθεστωτικούς και σε τρίτα μέρη», αλλά συμπλήρωσε ότι δεν έχει ενημέρωση για το περιεχόμενό τους ακόμη.

Κατά τα άλλα, οι περισσότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την έκδοση, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), εντάλματος σύλληψης για τον Μουαμάρ Καντάφι, τον γιο του Σαΐφ αλ Ισλάμ και για τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, με την κατηγορία «της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου», καθώς «είχαν απόλυτο έλεγχο της κρατικής μηχανής και έχουν ευθύνη για προδιαγεγραμμένες δολοφονίες πολιτών». Εντούτοις, υπήρξαν και διαρροές από ιμπεριαλιστικές ηγεσίες, όπως, π.χ., το Παρίσι, που εξέφρασαν την άποψη ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν βοηθούν στην παρούσα φάση γιατί υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας εντός Λιβύης. Πόσο μάλλον, που πλέον οι μάχες έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην Τρίπολη, μεταξύ των πόλεων Μπιρ αλ Γάναμ και Μπιρ Αγιάντ (80 χλμ. από την πρωτεύουσα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ