Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρήγματα στους αντικαθεστωτικούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τρόπους «ειρηνικής μετάβασης σε δημοκρατικό καθεστώς» μέσα από τον «άμεσο τερματισμό της βίας και της καταστολής» και από την υιοθέτηση ριζικών μεταρρυθμίσεων εξέτασαν, κατά τη συνάντησή τους, σε μεγάλο ξενοδοχείο της συριακής πρωτεύουσας 150 προσωπικότητες (διανοούμενοι, συγγραφείς και επιστήμονες), που αυτοπροσδιορίζονται ως ανήκοντες στην αντιπολίτευση. Η Σύνοδος, που είναι η πρώτη του είδους της που πραγματοποιείται σε συριακό έδαφος, ήταν εις γνώση του καθεστώτος που δεν την εμπόδισε.

Εντούτοις, και μόνο η πραγματοποίησή της προκάλεσε ρήγματα στους κόλπους των αντικαθεστωτικών, καθώς σειρά οργανώσεων, όπως η λεγόμενη «Διακήρυξη της Δαμασκού» η πλειοψηφία των οποίων εδρεύει στο εξωτερικό, αποκήρυξε τη συγκεκριμένη Σύνοδο, υποστηρίζοντας ότι «με τον τρόπο της νομιμοποιεί το καθεστώς Ασαντ».

«Σχόλια» για το ποιόν όσων αυτοπαρουσιάζονται ως αντικαθεστωτικές οργανώσεις στο εξωτερικό και διεκδικούν την «πατρότητα» των διαδηλώσεων στο εσωτερικό της χώρας έγιναν, όμως, και από συμμετέχοντες στη Σύνοδο στη Δαμασκό. Χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Ναμπίλ Σάλεχ, γνωστή φιγούρα της αντιπολίτευσης, αναρωτιόταν «για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις του εξωτερικού, οι οποίες σε όσες συναντήσεις έχουν πραγματοποιήσει, υιοθετούν σχεδόν αυτολεξεί τις θέσεις ξένων δυνάμεων για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία...».

Το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε της Συνόδου, συνεχίστηκαν οι εκκαθαριστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα, τόσο με την Τουρκία, όσο και με το Λίβανο. Πυρά ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές πόλεις, και κυρίως στις Κσάιρ, Χομς, Νάτζια, ενώ συνεχίζεται η ροή προσφύγων προς την Τουρκία. Χθες, στο Χαλέπι άρχισε η δίκη περίπου 300 φοιτητών που συνελήφθησαν σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και κατηγορούνται ομαδικά για «προσβολή» του Προέδρου Ασαντ και για «δολιοφθορά».

Οι επιχειρήσεις αυτές, πάντως, δεν εμπόδισαν το καθεστώς να προσκαλέσει «τους αντιφρονούντες, οργανώσεις και προσωπικότητες, σε μια πρώτη συνάντηση για έναρξη διαλόγου στις 10 Ιούλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ