Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Περιμένοντας τις επιχορηγήσεις...

Ανοιχτός εμπαιγμός είναι η μη καταβολή από το ΥΠΠΟΤ ακόμα και των πενιχρών επιχορηγήσεων... του 2010 (!) που ανάρτησε στο διαδίκτυο το υπουργείο στις αρχές του χρόνου, για επιχορήγηση 25 οπτικοακουστικών φορέων με 609.000 ευρώ, «διαφημίζοντας» τo «Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων ως εξής: «Οι προτεραιότητες του υπουργείου είναι η στήριξη των νέων δημιουργών, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όσον αφορά την πρόσβασή τους στη δημιουργία, η στήριξη παραμεθόριων περιοχών, η ανάδειξη νέων μορφών δημιουργίας και η διαχειριστική επάρκεια των πολιτιστικών φορέων»...

Το «ζουμί» βρισκόταν στη φράση «...η εύρεση πόρων εκτός δημοσίου», όπου επί χρόνια «σπρώχνει» ο δικομματισμός τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος (σ.σ. δηλαδή: «Βρείτε τα από αλλού»...) που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι φορείς δεν εισέπραξαν ακόμη... δεκάρα από τις ανακοινωθείσες επιχορηγήσεις. Ανάμεσά τους η «Ταινιοθήκη της Ελλάδας», η μοναδική φιλμική «κιβωτός», και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μοναδικό στο είδος του και ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του είδους διεθνώς!

Φθάσαμε στα μισά του 2011 και η «Ταινιοθήκη» δεν εισέπραξε τα 170.000 ευρώ της επιχορήγησης του 2010. Από το 2009 η «Ταινιοθήκη» εδρεύει στον ανακαινισμένο κινηματογράφο «Λαΐς», που μετατράπηκε - μετά κόπων, βασάνων και αγώνων - σε σύγχρονη οπτικοακουστική, αρχειακή βάση, με μουσείο, βιβλιοθήκη, ψηφιακές προβολές κλπ. Πριν πάει στη «Λαΐδα» η «Ταινιοθήκη» επιχορηγούνταν με το εντελώς ανεπαρκές κονδύλι των 200.000 ευρώ ετησίως. Ποσό αστείο - συγκριτικά με όσα δίνονται στα «Μέγαρα» - χωρίς κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που ανησυχούσε τους ανθρώπους της «Ταινιοθήκης» για το μέλλον της. Δυστυχώς, είχαν δίκιο. Διότι παρά τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες, τα 200.000 ευρώ και έγιναν 170.000 και δε δίνονται...

Ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζει το Φεστιβάλ Ολυμπίας, που δεν έχει εισπράξει ακόμη τα 80.000 ευρώ για την περσινή διοργάνωσή του (σ.σ. το Φεστιβάλ «τρέχει» πλήθος προγραμμάτων με συμμετοχή παιδιών και κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκτός από το κυρίως πρόγραμμα προβολών, και αποτελεί πηγή πολιτιστικής ζωής για ευρύτερη περιοχή της Ηλείας), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η φετινή διοργάνωσή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ