Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΜΕ - ΜΑΣ
Να πληρωθούν άμεσα οι απογραφείς

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Ελληνική Στατιστική Αρχή

Παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τη διοίκηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), είχαν χθες δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) μαζί με νέους κυρίως εργαζόμενους που δούλεψαν στην πρόσφατη απογραφή, απαιτώντας απαντήσεις στα αιτήματά τους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ απαίτησαν ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των εργαζομένων την 1η Ιούλη (το αργότερο), ενώ καταγγέλλουν ότι από την πλευρά της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δε δόθηκε καμιά συγκεκριμένη απάντηση, παρόλο που τα χρήματα υπάρχουν ήδη από το 2008 όταν και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για την απογραφή. «Καλούμε όλους τους απογραφείς και τομεάρχες από αύριο να πάνε στα παραρτήματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε όλη τη χώρα και να πάρουν πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής από τον επόπτη ή το βοηθό επόπτη της περιοχής στην οποία έχουν εργαστεί. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί πιστοποιητικό για όσα σπίτια και όσο πληθυσμό απέγραψε ο καθένας. Αποτελεί εγγύηση για την εξασφάλιση και το μέγεθος της πληρωμής μας. Επίσης όποιος απογραφέας και τομεάρχης το επιθυμεί. να ζητήσει πιστοποιητικό ότι εργάστηκε, "χαρτί" που μπορεί να αξιοποιηθεί ως προϋπηρεσία», επισημαίνουν σε κοινό δελτίο Τύπου τους το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ, τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνα και να αυξηθεί η πίεση από τα κάτω σε δήμους, εποπτείες, σχολές.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τη Στατιστική Αρχή και για τη στάση της στο θέμα της ασφάλισης των εργαζομένων στην απογραφή, εξηγώντας:

«Το κράτος μέσω της Στατιστικής Αρχής προχώρησε σε καραμπινάτες παρανομίες. "Προσέλαβε" δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους και ανέργους, με ξεκάθαρο καθεστώς μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας. Χωρίς να κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα σε απογραφείς και τομεάρχες, η κατάσταση στους εργαζόμενους τομεάρχες δείχνει πιο καθαρά και συνολικά το μέγεθος της παρανομίας. Οι τομεάρχες εργάστηκαν για 4 μήνες με 300 ευρώ το μήνα καθαρά (άλλο τόσο είναι οι κρατήσεις), χωρίς να έχουν υπογράψει τίποτα, ανασφάλιστοι. Αυτό το χρονικό διάστημα με τα αντίστοιχα ένσημα που θα έπρεπε να πάρει ο κάθε τομεάρχης θα αρκούσαν για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους απογραφείς που εργάστηκαν για 20 μέρες, ειδικά σε συνθήκες που ένας νέος εργάτης κυνηγά το ένσημο με το δίκαννο.

Την ίδια στιγμή που η Στατιστική Αρχή ως "εργοδοσία" δε δίνει τη δική της εισφορά για να ασφαλίσει τους εργαζόμενους, κάνει κρατήσεις κοντά στο 25% πάνω στα δεδουλευμένα. Κρατήσεις που αφορούν διάφορους οργανισμούς που δεν έχουν σχέση με την εργασία των απογραφέων π.χ., ΜΤΠΥ, ΟΓΑ, 20% φόρους. Δηλαδή, από τη μια, το κράτος προσέλαβε με μαύρη - ανασφάλιστη εργασία και απαλλάχθηκε από τις εισφορές του, από την άλλη οι εργαζόμενοι δεν απαλλάσσονται από τις δικές τους, πληρώνουν μέχρι και το τελευταίο χαρτόσημο, συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το ποσό που στο τέλος θα πάρουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ