Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Επενδύει» στη διά βίου εκμετάλλευση

Πέντε νέα προγράμματα κατάρτισης ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες 5 προγράμματα διά βίου μάθησης (κατάρτισης και επανακατάρτισης). Σε μια περίοδο που γίνονται συνεχείς μειώσεις κονδυλίων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που στα σχολεία δεν καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες, η κυβέρνηση επιλέγει να «ρίξει» και πάλι χρήμα στη Διά Βίου Μάθηση, δηλαδή στη διά βίου κατάρτιση και εκμετάλλευση, προσηλωμένη στη γραμμή της ΕΕ για φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, που θα αλλάζει δουλειές και θα προσαρμόζεται στην «αγορά» (στα συμφέροντα των επιχειρήσεων).

Τα νέα προγράμματα, που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη, είναι αποκαλυπτικά:

«Κουπόνι αρχικής κατάρτισης», με το οποίο νέοι 18 έως 25 ετών θα «λαμβάνουν υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης από πιστοποιημένους παρόχους (δηλ. δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ)». Ανεξάρτητα απ' το εάν θα καλύπτονται όλα τα έξοδα με το κουπόνι αυτό (κάτι που δε διευκρινίζεται), το σίγουρο είναι ένα: Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση από τη μια εξασφαλίζει πελατεία για τους εμπόρους της γνώσης κι από την άλλη κατευθύνει αυτή την πελατεία σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αφού ορίζει ότι ένα μέρος των κουπονιών θα δίνεται σε «συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως θα τις ορίσει το Υπουργείο Παιδείας από τις λειτουργούσες σήμερα 217 ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 44 εκατομμύρια ευρώ, για την περίοδο 2011-2015.

«Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα». Σε αυτό το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 44 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013, προβλέπεται να δημιουργηθούν «12.580 τμήματα μάθησης» σε συνεργασία με τους καλλικρατικούς δήμους. Τι υπηρεσίες θα είναι αυτές; Πρακτικά θα είναι σεμινάρια απ' τα οποία θα δίνονται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ενώ «ο καλλικρατικός δήμος θα είναι ο τελικός πάροχος των προγραμμάτων». Κι εδώ δε διευκρινίζεται εάν η χρηματοδότηση θα καλύπτει πλήρως ακόμα και αυτές τις «θεματικές ενότητες» που θα παρακολουθούν οι εργαζόμενοι και δε θα πληρώνουν και απ' την τσέπη τους.

Πάντως, το περιεχόμενο των «θεματικών ενοτήτων» είναι χαρακτηριστικό: Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τρεις τομείς με τίτλους «επιχειρηματικότητα», «οικονομικός εγγραμματισμός» και «πράσινη ανάπτυξη - περιβάλλον». Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους τομείς «νέες τεχνολογίες», «ξένες γλώσσες», «κοινωνικές δεξιότητες και δράσεις», «συμβουλευτική οικογένειας» κ.ά. Χαρακτηριστικό, δε, είναι πως οι δήμοι θα επιλέγουν τα προγράμματα από μια λίστα, ενώ θα προτείνουν και άλλα, προφανώς σε συνεννόηση με την «τοπική αγορά» και τις «τοπικές ανάγκες». Πρακτικά, δηλαδή, σε κάθε χρονική στιγμή θα προωθούνται σεμινάρια που θα έχουν ανάγκη οι «τοπικές» επιχειρήσεις.

«Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ». Με το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι θεωρεί πως τα πτυχία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι (και θα είναι ακόμα περισσότερο) κάποια «χαρτιά» που χρειάζονται διαρκή ...ανανέωση. Το πρόγραμμα (προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ) καμία σχέση δεν έχει με την παρακολούθηση των «πρόσφατων εξελίξεων στην επιστήμη και τεχνολογία» στον τομέα τους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εκτός απ' τη συγκάλυψη της ανεργίας με τέτοιου είδους προγράμματα, στόχος είναι η προσαρμογή των πτυχιούχων στη στιγμιαία ζήτηση της «αγοράς». Πυρήνας, άλλωστε, της Διά Βίου Μάθησης δεν είναι ν' ανέβει το επίπεδο σπουδών με μια «επικαιροποίηση γνώσεων». Ο απόφοιτος των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα συμπληρώνει το πτυχίο του με κάθε λογής πιστοποιητικά και το «σύνολο» θα αξιολογείται, απ' τον εκάστοτε εργοδότη, μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Τα άλλα δύο προγράμματα, που ανακοινώθηκαν, αφορούν τα «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» και την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων» και πάλι στη λογική της ευκαιριακής κατάρτισης. Σε λίγες μέρες, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κατατεθεί και το πρόγραμμα «εισιτήριο στην απασχόληση». Οπως αναφέρεται, «μετά την ολοκλήρωση του/των προγράμματος / προγραμμάτων κατάρτισης, οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσλάβουν μέρος των εκπαιδευθέντων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Για τους όρους και τις προϋποθέσεις που οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους, προς το παρόν, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ