Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παιχνίδια» με τον εκλογικό νόμο

Περίεργη «αναθέρμανση» εμφανίζει τις τελευταίες μέρες η συζήτηση που σχετίζεται με ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μια συζήτηση που τα κόμματα της ολιγαρχίας την τροφοδοτούν μέσα από σειρά δημοσιευμάτων που βλέπουν το φως από τις σελίδες του αστικού Τύπου και που, ουσιαστικά, επαναφέρουν τα σενάρια για την επιβολή και στην Ελλάδα του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου». Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το καθόλου τυχαίο χρονικό σημείο κατά το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς εξελίσσονται οι εργασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που ουσιαστικά προπαγανδίζουν το «γερμανικό μοντέλο». Δηλαδή, τον γερμανικό εκλογικό νόμο, που προβλέπει ένα μεικτό σύστημα, όπου ένα μέρος των βουλευτών εκλέγεται με λίστα και το άλλο μέρος εκλέγεται σε μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες τα κόμματα κατεβάζουν έναν μόνο υποψήφιο. Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται οι ενοχλητικές φωνές από το Κοινοβούλιο, αφού στη Γερμανία ισχύει και το πλαφόν του 5% που πρέπει να λάβει ένα κόμμα ανά την επικράτεια για να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπέρ του «γερμανικού μοντέλου» έχουν ταχθεί πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Παπαντωνίου ή ο Θ. Πάγκαλος, ενώ ακόμα και η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, δεν κρύβει την άποψή της ότι η σκέψη έχει «ενδιαφέρον». Ομως, την ίδια ώρα, και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της ΝΔ, δε λείπουν εκείνοι που ευθέως τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε μια τέτοια κατεύθυνση, όπως η κ. Ντ. Μπακογιάννη.

Το πιο σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι κυβερνητικά στελέχη - με τα οποία μίλησε χτες ο «Ρ» - αποφεύγουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει ένα τέτοιο σενάριο στη Βουλή. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, μια αλλαγή του εκλογικού νόμου κατά την παρούσα χρονική περίοδο, ώστε να τύχει εφαρμογής στις επόμενες εκλογές, «σκοντάφτει» στο αν θα το δεχτεί η ΝΔ, αφού η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να υπάρξει απαιτείται «συναίνεση» των 2/3 της Βουλής (200 βουλευτές), δηλαδή και της ΝΔ. Ωστόσο, δεν αποκλείουν σύμπραξη της ΝΔ σε μια τέτοια κατεύθυνση, καθώς, όπως αναφέρουν, οι προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα διερευνηθούν» κατά τη συζήτηση που ήδη διεξάγεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος...

Μέσα σ' όλα αυτά ο ΣΥΝ αντιμετωπίζει μικροκομματικά και με προτάσεις δημοσίων σχέσεων το ζήτημα αυτό, αφού, αντί της ουσιαστικής προώθησης του θέματος στα πλαίσια της Βουλής και της προώθησής του μέσα στους μαζικούς χώρους, αποφάσισε για μια ακόμα φορά να αναλάβει «πρωτοβουλία» για συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφιση της απλής αναλογικής, λες και δεν είναι γνωστές οι θέσεις τους για το επίμαχο θέμα... Απάντηση με δήλωσή του για τις θέσεις του ΚΚΕ έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος (2003-05-11 00:00:00.0)
«Φουντώνει» η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο (2003-05-06 00:00:00.0)
Απαίτηση η απλή αναλογική (2002-04-21 00:00:00.0)
Σε πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση (2000-06-21 00:00:00.0)
Ολοταχώς για ένα άλλο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα (2000-05-03 00:00:00.0)
Συναινετική για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα (2000-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ