Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο αυταρχικό μέτρο

Ερωτηματικά για τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που ζητά, τώρα, «ορθή εφαρμογή του μέτρου»!

Διογκώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο δημόσιο εναντίον του αυταρχικού και προσβλητικού «πόθεν έσχες», που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, με τρομοκρατία, εκβιασμούς και προσπάθεια διαίρεσης των εργαζόμενων. Ηδη, σειρά ομοσπονδιών στο χώρο του δημόσιου τομέα (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΑΕΙ, ΟΣΥΠΑ, κ.α.) στηρίζουν την πλειοψηφία των υπαλλήλων, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν και να συμπληρώσουν τη δήλωση της ντροπής.

Παράλληλα, αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το μέτωπο που άνοιξε, για να συκοφαντήσει τους δημόσιους υπάλληλους απέναντι στους άλλους εργαζόμενους και να προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση (εκχώρηση υπηρεσιών και λειτουργιών στους ιδιώτες, σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό, εντύπωση προκαλεί η αναδίπλωση που επιχειρεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, η οποία, ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει «με όποιο συνδικαλιστικό και νομικό μέσο διαθέτει» τους εργαζόμενους που θα δε θα υποβάλουν δήλωση και κυρίως αυτούς που δεν εμπλέκονται με οικονομικά αντικείμενα, χθες έκανε στροφή και μιλάει για «ορθή εφαρμογή του μέτρου»(!), τρεις μόλις ημέρες πριν από τη λήξη του τελεσίγραφου που έχει θέσει η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, με σκοπό να απαντήσει στα όσα είπε την περασμένη η Β. Παπανδρέου, αντί να καταγγείλει την επίδειξη πυγμής και την προσπάθεια τρομοκράτησης των υπαλλήλων φθάνοντας στο σημείο να απειλήσει με κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την απόλυση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επιχειρεί να απολογηθεί για τη στάση της κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Υπαλληλικού Κώδικα, τον οποίο, ας σημειωθεί, είχε «ψηφίσει».

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ ισχυρίζεται ότι η διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα, που ορίζει την κατάθεση του «πόθεν έσχες», είναι «μια γενική διάταξη που δεν ορίζει ούτε τον τρόπο εφαρμογής ούτε την έκταση»(!) και αυτά τα θέματα δε συζητήθηκαν ποτέ μεταξύ υπουργείου και ΑΔΕΔΥ. Στο «διά ταύτα», η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ μιλάει για εφαρμογή του «πόθεν έσχες» και καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την πρακτική της οξύτητας και της αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους και να επανεξετάσει τη στάση της με εποικοδομητικό τρόπο στην κατεύθυνση της ορθής εφαρμογής του μέτρου»! Σημειώνεται ότι, στην αρχική της ανακοίνωση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ είχε χαρακτηρίσει «προσβλητικό και διάτρητο» το μέτρο, το οποίο επιπλέον «ελέγχεται ως προς τη συνταγματικότητά» του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκύκλιος της ΑΔΕΔΥ για το «πόθεν έσχες»(2001-03-14 00:00:00.0)
«Καρότο και μαστίγιο» από την κυβέρνηση(2001-02-15 00:00:00.0)
Καλύπτει αυτούς που θα απειθαρχήσουν(2001-02-13 00:00:00.0)
Στάση αναμονής για το «πόθεν έσχες»(2001-02-02 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρα ανυπακοή(2001-01-25 00:00:00.0)
Το «πόθεν έσχες» της υποκρισίας(2001-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ