Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με τα ... μούτρα στις κρατικές ενισχύσεις

Ακόμα πιο τοκογλυφικά τα επιτόκια των χορηγήσεων

Στον πακτωλό με τα κρατικά και διακρατικά «πακέτα» ενίσχυσης καταφεύγει το τραπεζικό κεφάλαιο, επιχειρώντας έτσι να αντεπεξέλθει στην παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, στις διευρυνόμενες επισφάλειες για τα τραπεζικά δάνεια, στη συνεχιζόμενη υποχώρηση και της μάζας των καταθέσεων. Η επιχείρηση της πλουτοκρατίας για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση φέρνει τα ακόμη χειρότερα για το λαό και με την επίθεση να κλιμακώνεται προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφαγία τους.

Η παραπέρα όξυνση κινητοποιεί όλα τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο για το προσεχές διάστημα ετοιμάζουν τις εκταμιεύσεις από το φρέσκο πακέτο με τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ. Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών μοιράζουν και τις αδιάθετες, μέχρι σήμερα, εγγυήσεις από το πρώτο με τα 28 δισ. ευρώ που νομοθέτησε για λογαριασμό τους η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί έχουν υποδείξει τη σταδιακή «απεξάρτηση» των τραπεζών από τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την αντικατάστασή τους από άλλες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα προς επιστροφή κεφάλαια στην ευρωτράπεζα φτάνουν το μήνα Απρίλη του 2011 στα 86,9 δισ. ευρώ (από 88 δισ. ευρώ το Μάρτη) και 97,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2010.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα σε ένα τετράμηνο (Δεκέμβρης 2010 - Απρίλης 2011) βρήκαν και επέστρεψαν στους προστάτες τους μυθώδη ποσά ύψους 11 δισ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο, η μάζα των καταθέσεων εμφανίζεται να συρρικνώνεται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά για τις πρακτικές που μετέρχονται, αφού όλα δείχνουν ότι η «απεμπλοκή» τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε στηρίζεται στη μάζα των καταθέσεων, ενώ ταυτόχρονα «κλαίγονται» και για την αύξηση των επισφαλειών και για «έλλειψη ρευστότητας». Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι καταθέσεις (επιχειρήσεις - νοικοκυριά) συνεχίζουν σε πτώση. Το μήνα Απρίλη εμφανίζονται στα 201,9 δισ. ευρώ με πτώση κατά 13 δισ. ευρώ στο τελευταίο τετράμηνο.

Αυξάνουν τα επιτόκια

Την ίδια στιγμή, τον Απρίλη, οι τραπεζίτες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων σε νέα και παλιά δάνεια, σε μια προσπάθεια μεταφοράς των συνεπειών της κρίσης στους πελάτες τους.

Τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σταθερό για 1 χρόνο διαμορφώθηκαν στο 4,25%, έναντι 4,04% και 3,91% που είχαν διαμορφωθεί αντίστοιχα τον προηγούμενο Μάρτη και Φλεβάρη. Σε δύο δηλαδή μήνες αυξήθηκαν κατά 34 μονάδες βάσης. Αντίθετα, μικρή μείωση παρουσίασε το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων άνω του ενός και ως 5 έτη, το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι 3,86% το Μάρτη και 3,57% το Φλεβάρη.

Το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας των νοικοκυριών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 0,46% έναντι 0,45% και 0,44% το Μάρτη και Φλεβάρη.

Στα καταναλωτικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 14,74%, έναντι 14,70% και 14,46% τους δύο προηγούμενους μήνες. Αυξημένα είναι και τα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ