Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΠΑΚ
Η κρίση χτυπά και την υγεία των εργαζομένων

Για τις επιπτώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων μίλησαν γιατροί στη χτεσινή ημερίδα

Από τη σύσκεψη της ΔΗΠΑΚ
Από τη σύσκεψη της ΔΗΠΑΚ
Οι επιπτώσεις των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, που παίρνονται στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, στην υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αναδείχτηκαν χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ Γιατρών).

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ημερίδα, υπογράμμισε ότι ο καπιταλισμός γεννά την κρίση, ότι οι εργαζόμενοι σήμερα είναι θύματα ενός βάρβαρου συστήματος, θύματα της ζούγκλας της καπιταλιστικής αγοράς. Επισήμανε ότι η κρίση είναι επίθεση διαρκείας και όχι προσωρινή, ότι είναι αποφασισμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι δεν είναι πρόβλημα ελληνικού μνημονίου.

Ο Χρήστος Παπάζογλου, εκλεγμένος της ΔΗΠΑΚ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση επιδρούν στην υγεία των εργαζομένων. Σημείωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ευαίσθητων τομέων, όπως το νερό και η ενέργεια, αποτελούν κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας, αφού απ' αυτές προκύπτουν κίνδυνοι για την υγεία του λαού. Επισήμανε ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η παράταση του εργάσιμου βίου, η κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) θα οδηγήσουν σε αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανάτων που οφείλονται στον υφιστάμενο επαγγελματικό κίνδυνο. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι, για παράδειγμα, η ανεργία προκαλεί αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και αλκοολισμό, μέχρι και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και αυτοκτονίες. «Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων είναι συνδεδεμένα και με καρδιαγγειακή νοσηρότητα», είπε.

Βάρβαρα μέτρα, χειρότερη υγεία

Στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Υγείας (συγχωνεύσεις, επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, ελλείψεις, περικοπές παροχών κλπ.), που πλήττουν βάναυσα το δικαίωμα του λαού στην Υγεία και τα δικαιώματα των υγειονομικών, αναφέρθηκε ο Θοδωρής Πιτσόλης, ειδικευόμενος γιατρός, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας. Αντίστοιχα ο Νίκος Μπουντούρογλου, εκλεγμένος της ΔΗΠΑΚ στην ΟΕΝΓΕ, υπογράμμισε ότι οι άλλες δυνάμεις στο χώρο των γιατρών και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού επικαλούνται και αναπαράγουν τα επιχειρήματα της άρχουσας τάξης. «Η λύση είναι στον ταξικό πόλο», τόνισε.

«Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και η όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου εντείνουν την ταξική εκμετάλλευση και μαζί με αυτή την ανισοτιμία των εργαζόμενων γυναικών. Οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας. Απασχολούνται συχνότερα με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, που συνδυάζονται με ανάποδα ωράρια, δουλειά τα Σαββατοκύριακα, απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, αλλεπάλληλες εφημερίες», υπογράμμισε η Μαρία Μανιατάκου, άνεργη γιατρός και μέλος της ΟΓΕ. Ανέφερε ότι στις γυναίκες που δουλεύουν στο χώρο της Υγείας είναι εξαιρετικά συχνές οι μυοσκελετικές διαταραχές, ότι είναι συχνές οι λοιμώδεις ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα και η φυματίωση, αλλά και η σωματική και ψυχολογική βία στους χώρους δουλειάς.

Στην ημερίδα μίλησε ακόμη η Αγαθή Συναπίδη, γιατρός που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, η οποία επισήμανε τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις επιχειρήσεις Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ