Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Κλιμακώνεται το έγκλημα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σφοδρότατες αεροπορικές επιδρομές των ΝΑΤΟικών δυνάμεων έπληξαν χτες τα ξημερώματα την περιοχή Μπαμ Αλ-Αζίζιγια της Τρίπολης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 150. Οι εκρήξεις από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη ξεπέρασαν συνολικά τις δώδεκα και έπληξαν εγκαταστάσεις της πολιτοφυλακής, οι οποίες ωστόσο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραΐμ σε δημοσιογράφους, είχαν προηγούμενα εκκενωθεί και τα θύματα είναι άμαχοι που ζούσαν κοντά στην περιοχή, όπου μάλιστα, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται και το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένες δημοσιογραφικές αποστολές.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τις επιδρομές εναντίον στόχων στην Τρίπολη υποστηρίζοντας πως «οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τους αμάχους και εμείς θα συνεχίσουμε να πλήττουμε στόχους από τους οποίους προέρχεται η βία αυτή», σύμφωνα με τον υπεύθυνο των επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Λιβύη, στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ.

Οι επιδρομές αυτές έρχονται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στήριξή τους στους αντικαθεστωτικούς. Χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στη Βεγγάζη από την Κυριακή, κάλεσε επίσημα τους αντικαθεστωτικούς του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) να ανοίξουν αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον. Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το «Ρία Νόβοστι», δήλωσε πως συναντήθηκε τη Δευτέρα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών, όπου στη διάρκεια της συζήτησης «υπογράμμισε πως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δε ζητάει να αναγνωριστεί ως μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού, αλλά να αναγνωριστεί ως νόμιμος εταίρος στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης». Και πρόσθεσε πως «τον υποδεχθήκαμε ακριβώς με αυτή την ιδιότητα». Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Ζαουέντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θεωρεί το CNT «το νόμιμο εκπρόσωπο» του λιβυκού λαού και «σύντομα θα ορίσει μόνιμο απεσταλμένο στη Βεγγάζη», μετέδωσε το πρακτορείο «Petra».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ