Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ
Την πληρώνουν και πάλι οι φτωχοί

Συντρίμμια έγιναν οι φτηνές ξύλινες κατασκευές στην πόλη Τζόπλιν
Συντρίμμια έγιναν οι φτηνές ξύλινες κατασκευές στην πόλη Τζόπλιν
KAΝΣΑΣ ΣΙΤΙ.--

Στους 118 έχουν φτάσει ήδη οι νεκροί από το πέρασμα του φονικού ανεμοστρόβιλου που κυριολεκτικά διαμέλισε την πόλη Τζόπλιν. Οταν ολοκληρωθεί, ωστόσο, η καταμέτρηση των νεκρών στο Μιζούρι ενδέχεται να σπάσει το πολύ μακάβριο ρεκόρ, που κρατά από το 1947, όταν ανεμοστρόβιλος διάλυσε την πόλη Γούντγορντ της Οκλαχόμα στοιχίζοντας τη ζωή σε 181 ανθρώπους.

Ενα ακόμη «ρεκόρ» μπορεί να σπάσει, αυτό που αφορά στις ανθρώπινες απώλειες σε παναμερικανικό επίπεδο εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων, όπως δήλωσε ο Ράσελ Σνάιντερ, αξιωματούχος του Κέντρου Πρόγνωσης Καιρού και Θυελλών. Ο αυξημένος αριθμός των νεκρών φέτος είναι απόρροια πολλών παραγόντων. Ομως ο κυριότερος δεν είναι η δριμύτητα των φαινομένων, που είναι συνήθεις για την περιοχή, αλλά η σφοδρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών.

Μετά τον πόλεμο, η βελτίωση των συνθηκών σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη, που έδιναν τη δυνατότητα για πιο έγκυρες και έγκαιρες προγνώσεις, οδήγησε στη μείωση των απωλειών. Ομως, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, έχουν αυξηθεί οι απώλειες λόγω των φτηνών κατασκευών και της έλλειψης υποδομών. Το 1936 κατέχει το φονικότερο ρεκόρ μέχρι σήμερα καθώς είχαν καταγραφεί 552 ανθρώπινες απώλειες. Φέτος 481 άνθρωποι ήδη έχουν σκοτωθεί από ανεμοστρόβιλους που πλήττουν τις κεντρο-ανατολικές πολιτείες από τις αρχές του Μάη και ούτε καν στο Τζόπλιν ο απολογισμός δεν είναι ακόμη ο τελικός.

Στο Τζόπλιν, με επίσημα στοιχεία που υπολείπονται της πραγματικότητας, το 18% των κατοίκων της πόλης πλήττεται από τη φτώχεια όπως και άλλες περιοχές της πολιτείας που όλως τυχαία έχουν έδρα μεγάλα μονοπώλια όπως η Wal-Mart, Leggett & Platt, O'Reilly Auto Parts και άλλες.

Στην πολιτεία του Μιζούρι, αλλά και τις υπόλοιπες ΗΠΑ, σε κάθε «φυσική καταστροφή» η πλειοψηφία των νεκρών είναι φτωχοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από το συνολικό αριθμό των 481 νεκρών από τους ανεμοστρόβιλους οι 119 επιβεβαιωμένα διέμεναν σε κινητά σπίτια (τροχόσπιτα), ενώ μόλις 65 διέμεναν σε κανονικά σπίτια. Για τους υπόλοιπους, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο χώρος κατοικίας τους.

Επίσης, όπως σε κάθε άλλη φυσική καταστροφή τα τελευταία χρόνια, αποκαλύπτεται η κατάρρευση των υποδομών. Αμέσως, τα συστήματα επικοινωνιών καταρρέουν, το ίδιο και το σύστημα ηλεκτροδότησης συνεπώς και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και το οδικό σύστημα. Τέλος, πέραν των πρώτων άμεσων βοηθειών από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών - FEMA, οι πληγέντες αφήνονται στην κυριολεξία στο έλεος του Θεού ...δηλαδή των θρησκευτικών οργανώσεων και των φιλανθρωπικών τους ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ