Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Κοινά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Ο Ομπάμα συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Βασιλικές» τιμές, στην κυριολεξία, από την βασίλισσα Ελισάβετ για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την οικογένειά του, που πραγματοποιεί από χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Περιοδεία που ξεκίνησε από την Ιρλανδία, επόμενος σταθμός θα είναι η Γαλλία, ενώ θα κλείσει στην Πολωνία. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περιοδεία με πολλούς στόχους. Η επίσκεψη στην Ιρλανδία είχε οικονομική και προεκλογική σημασία, στη Βρετανία «στρατηγική», στη Γαλλία έχει χροιά «αναμέτρησης», αλλά και θα επιδιώξει την υιοθέτηση «κοινής στάσης» για τις επεμβάσεις στη Λιβύη και τη βόρεια Αφρική, δεδομένου ότι η επίσκεψη γίνεται για τη Σύνοδο της «G8» που θα πραγματοποιηθεί στο Ντοβίλ, ενώ στην Πολωνία έχει περισσότερο στρατιωτική σημασία.

Η χτεσινή πρώτη ημέρα στο Λονδίνο πέρασε κυρίως με τη βασιλική οικογένεια και με μια σύντομη επίσημη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ κοινή τους ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Times», όπου ο Ομπάμα και ο Κάμερον ανέφεραν ότι οι σχέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ «κάνουν τον κόσμο περισσότερο ασφαλή και με περισσότερη ευημερία» (σ.σ. για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι για τα λαϊκά στρώματα).

Ουσιαστικά αυτή η κοινή επιστολή αντανακλά την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βρετανία, περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα αντιμετωπίζουν από κοινού τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις και δε θα περιορίζονται απλά σε έκτακτες συνομιλίες όταν προκύπτει μία επείγουσα ανάγκη. Πρόκειται για πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα που συνιστά προσπάθεια ανάκτησης του «χαμένου εδάφους» μετά τις διακηρύξεις του Βρετανού πρωθυπουργού για το τέλος της «ειδικής σχέσης» με τις ΗΠΑ και την πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η Βρετανία με τη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ