Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στην Υγεία και την Παιδεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μπαίνουν τα έτσι και αλλιώς ανεπαρκή «προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης» και ειδικότερα τα Medicaid για τους συνταξιούχους και Medicare για τους φτωχούς και ανέργους. Σε διερευνητική συνάντηση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, εξετάζεται το ύψος των περικοπών στο πρόγραμμα με προβαλλόμενο πάντα στόχο ... τη «μείωση του ελλείμματος» στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Προς το παρόν, ωστόσο, το μεγάλο μέτωπο επίθεσης είναι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των πολιτειών, περικοπές που έχουν άμεση και οδυνηρή συνέπεια για τις ζωές και την καθημερινότητα των εργαζομένων με το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης να δέχεται βολές κατά ριπάς. Περικοπές ωστόσο που ανακοινώνονται και συναντούν πρωτοφανείς, για τα δεδομένα των ΗΠΑ, αντιστάσεις και δείχνουν ότι ίσως το Γουϊσκόνσιν ήταν μόνο η αρχή.

Στη Νέα Υόρκη, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν πριν μερικές μέρες, στην καρδιά του κτήνους, τη Γουόλ Στριτ, ενάντια στο πρωτοφανές πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών ύψους 600 εκατομμυρίων του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, όπου εξ αυτών τα 500 εκατομμύρια θα είναι για το εκπαιδευτικό σύστημα και θα σημάνει και χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι εκπαιδευτικοί του Γιόνκερς της Νέας Υόρκης, πήραν τη σκυτάλη και μαζί με γονείς και μαθητές διαδήλωναν για δύο συνεχόμενες μέρες. Ηδη από τις 13 Μάη, 400 εκπαιδευτικοί και 300 εργαζόμενοι στα σχολεία του Γιόνκερς έλαβαν ειδοποιήσεις απόλυσης.

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο και στο Λάνσινγκ, στην πολιτεία του Μίσιγκαν ενάντια στις περικοπές που δρομολογούνται για τη δημόσια Παιδεία. Το τελευταίο διάστημα, η τοπική Βουλή έχει ήδη εγκρίνει ή βρίσκεται σε διαδικασία προς έγκριση σειρά νομοθετημάτων που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, αλλά και τις κοινότητες καθώς ακολουθούν σειρά βάρβαρων περικοπών που προωθεί η πολιτεία εδώ και χρόνια. Μεταξύ των μέτρων που έχουν ήδη εγκριθεί είναι η επιβολή προς τους εργαζόμενους να πληρώνουν το 20% και περισσότερο της υγειονομικής περίθαλψής τους, επιβάλλει στα σχολεία να προσλαμβάνουν διάφορες ιδιωτικές εταιρείες για συγκεκριμένες υπηρεσίες, π.χ. τροφοδοσία, καθαριότητα κ.λπ. ενώ, όπως και στην περίπτωση του Γουϊσκόνσιν, προωθείται νομοσχέδιο για την κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Στο μεταξύ, η πολιτεία της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε σειρά περικοπών στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το ερχόμενο οικονομικό έτος, που προβλέπει δραστικές περικοπές στο ήδη ταλανιζόμενο υγειονομικό σύστημα της πολιτείας, στο πρόγραμμα Medicaid αλλά και 7,9 εκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα αρωγής για τους φτωχούς.

Τέλος, στην πολιτεία του Κεντάκι, ανακοινώθηκε το όγδοο κατά σειρά πακέτο περικοπών τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των δραστικών περικοπών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το πάγωμα των αποδοχών των εκπαιδευτικών αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο και περικοπές στη χρηματοδότηση του προγράμματος περίθαλψης για τους άπορους και τους φτωχούς. Ωστόσο, το τοπικό Κογκρέσο ενέκρινε 43 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις προς ιδιωτική εταιρεία για το «σχέδιο οικοδόμησης» μιας θρησκευτικού περιεχομένου Ντίσνεϊλαντ, και 11 εκατομμύρια για την κάλυψη του κόστους για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του οδικού δικτύου που οδηγεί στην περιοχή που θα ανεγερθεί το «βιβλικό πάρκο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ