Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις

Από τη συνάντηση της ισραηλινής και της τουρκικής αντιπροσωπείας

Associated Press

Από τη συνάντηση της ισραηλινής και της τουρκικής αντιπροσωπείας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΑΣΚΕΛΟΝ.-

Αναβλήθηκε, για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο, η συνεδρίαση του ισραηλινού ειδικού υπουργικού συμβουλίου «ειρήνης» με θέμα την αποδοχή ή όχι της παλαιστινιακής πρότασης για μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μετά τη δολοφονία ενός νεαρού Ισραηλινού από αγνώστους στη Δυτική Οχθη. Παρά το γεγονός ότι η είδηση αυτή «βάρυνε» το κλίμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανιζόταν, μάλλον, αρνητικός, μια θετική ισραηλινή απάντηση δεν αποκλειόταν με δεδομένα τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια μέχρι τη διεξαγωγή της πρωθυπουργικής αναμέτρησης, στην κούρσα της οποίας προηγείται πάντα ο Αριέλ Σαρόν.

Σήμερα, αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι θα συνεδριάσει, τελικά, το υπουργικό συμβούλιο «ειρήνης» για να εξετάσει το ενδεχόμενο έναρξης, από τη Δευτέρα, ενός 10ήμερου μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Η πρόταση έγινε από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, την Πέμπτη, με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, και επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και διαπραγματευτή, Αχμέντ Κουρέια, ο οποίος διευκρίνισε ότι πιθανότερο σημείο συνάντησης είναι το αιγυπτιακό θέρετρο της Τάμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αν και η απάντηση της ισραηλινής πλευράς αναμενόταν χτες, η είδηση της ανεύρεσης του πτώματος ενός 16χρονου Ισραηλινού, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, οδήγησε σε 24ωρη αναβολή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο 16χρονος από την πόλη Ασκελόν έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, είχε δώσει ραντεβού με νεαρή Παλαιστίνια, που γνώρισε μέσω του διαδικτύου, στα όρια της Δυτικής Οχθης. Το συμβάν καταδίκασε απερίφραστα και η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ η ισραηλινή αστυνομία συνέκλινε στην εκτίμηση ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης και όχι διασταυρούμενων πυρών.

«Το απάνθρωπο αυτό έγκλημα σίγουρα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες διαλόγου», δήλωνε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος δεν έκρυβε την απαισιοδοξία του για την πιθανή έκβαση ακόμη και ενός μαραθωνίου διαπραγματεύσεων. Εντούτοις, μια ισραηλινή θετική απάντηση δε θεωρούνταν απίθανη, καθώς οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο «ειρήνης» φέρονταν διατεθειμένοι να ασκήσουν πιέσεις στον Μπαράκ προκειμένου να μη χάσει αυτή την ύστατη ευκαιρία να πετύχει έστω και μια ελάχιστη συμφωνία, που θα του δώσει κάποια ώθηση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης του Φλεβάρη.

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, όπως όλες τις τελευταίες φορές, εμφανίστηκε, πάντως, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, ο οποίος πραγματοποίησε, χτες, σύντομη, «ενημερωτική για τις εξελίξεις», επίσκεψη στην Αγκυρα, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, και τον πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Στο συμβούλιο συμμετέχουν, εκτός του Μπαράκ και του Σλόμο Μπεν Αμί, ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, Σιμόν Πέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιοσί Μπεϊλίν, ο υπουργός Τουρισμού και Μεταφορών, Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ, και ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αριστερού κόμματος, Μερέτζ Γιόσι Σαρίντ.

Οξύνονται οι προεκλογικοί τόνοι

Τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και του Εργατικού Κόμματος και του Εχούντ Μπαράκ προκάλεσε η δημοσιοποίηση, το βράδυ της Πέμπτης, του εκλογικού προγράμματος για τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους του ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ, Αριέλ Σαρόν. Συγκεκριμένα, ο Σαρόν δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία περαιτέρω εδαφική υποχώρηση από ό,τι ισχύει σήμερα προς τους Παλαιστινίους, να διατηρήσει την πλήρη ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ και προτίθεται να αποδεχτεί, στο πλαίσιο μιας μόνιμης συμφωνίας, την παροχή ανεξαρτησίας σε έδαφος μικρότερο από το μισό της σημερινής Δυτικής Οχθης.

«Σχέδιο κήρυξης πολέμου» χαρακτήρισε τις προτάσεις Σαρόν ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ενώ για «προδιαγεγραμμένη καταστροφή» μίλησε ο Εχούντ Μπαράκ. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, το βράδυ της Πέμπτης, υπογράμμισε ότι ο ίδιος αποδέχεται, επί της αρχής, τις υπάρχουσες προτάσεις Κλίντον και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «ειδικού καθεστώτος» στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου το Ισραήλ θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της δυτικής Ιερουσαλήμ, του Ορους των Ελαιών και του Τείχους των Δακρύων.

Αποχαιρετισμός Κλίντον με παραινέσεις

Με επιστολές προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό έβαλε τελεία στη διαμεσολαβητική του προσπάθεια στη Μέση Ανατολή ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Κλίντον, χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του για την αδυναμία επίτευξης τελικής συμφωνίας υπό την Προεδρία του, εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλονται και από τις δύο πλευρές και «τα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα». Μάλιστα, προχωρά στην εκτίμηση ότι «σήμερα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια οριστική ειρήνη» και απηύθυνε έκκληση για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να «μη χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιφνίδια αποχώρηση και νέοι κλυδωνισμοί (2001-02-22 00:00:00.0)
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση (2001-02-20 00:00:00.0)
Συνάντηση Αραφάτ - Μπεν Αμί με έντονη απαισιοδοξία (2001-01-18 00:00:00.0)
Οργασμός επαφών, συναντήσεων, διαψεύσεων και σιβυλλικών δηλώσεων (2000-12-13 00:00:00.0)
«Το ηθικό μας δε θα σπάσει με τους βομβαρδισμούς» (2000-11-01 00:00:00.0)
Προς μια ακόμη «μεταβατική» συμφωνία (2000-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ