Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Συλλήψεις πρακτόρων

Στις 12 Γενάρη, οι κουβανικές αρχές μετανάστευσης συνέλαβαν δύο Τσέχους πολίτες, τον Ζαν Μπουμπένικ και Ιβάν Πιλίπ, στο Γιέγκο ντε Αβίλα. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, οι δύο αυτοί Τσέχοι πολίτες παραβίασαν την ιδιότητά τους ως τουρίστες και βρισκόμενοι κάτω από τις διαταγές της κουβανοαμερικανικής μαφίας των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν επαφές με μέλη μικρών αντεπαναστατικών ομάδων, που κατοικούν σε αυτή την περιοχή.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Πιλίπ είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του τσέχικου Κοινοβουλίου. Ο Μπουμπένικ έπαιξε σημαντικό ρόλο το 1989 στη λεγόμενη «βελούδινη επανάσταση» και υπήρξε ένας από τους ηγέτες του αντεπαναστατικού κινήματος ενάντια στο σοσιαλισμό στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Σύμφωνα με άρθρο της «Γκράνμα Ιντερνασιονάλ», οι δύο αυτοί Τσέχοι έφθασαν στην Κούβα μέσω Μεξικού, αλλά σύμφωνα με τα εισιτήριά τους είχε προηγηθεί πτήση τους από τις ΗΠΑ, όπου επισκέφθηκαν διάφορες πόλεις, όπως τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και το Νιούαρκ. Και οι δύο αναμενόταν να αναχωρήσουν από την Κούβα στις 16 Γενάρη, όπου μέσω της Ουάσιγκτον θα αναχωρούσαν και για την Πράγα.

«Στις προκαταρκτικές έρευνες για την παραμονή των δύο αυτών "τουριστών" στο νησί», σημειώνεται σε άρθρο της «Γκράνμα Ιντερνασιονάλ», «έχει φανεί πως η επίσκεψή τους δεν έχει καμιά σχέση με τον τουρισμό και πως ο πραγματικός στόχος τους ήταν να έρθουν σε επαφή με αντεπαναστατικά στοιχεία, να τους δώσουν οδηγίες και να τους παραδώσουν πόρους. Διάφοροι Τσέχοι πολίτες έχουν πάρει μέρος σε αυτή τη λυπηρή αντι-κουβανική ενέργεια, όπως και η κυβέρνηση της χώρας αυτής, που είναι ένας πραγματικός ιμπεριαλιστικός λακές.

Οι ενέργειες και οι διαδρομές που ακολούθησαν αυτοί οι ξένοι συμπίπτουν με αυτές που προηγούμενα έχουν παρατηρηθεί από διάφορους άλλους απεσταλμένους του αντεπαναστατικού Γραφείου Ελευθερίας, που δημιούργησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με σκοπό να διανεμηθούν πόρους σε προδότες που συνωμοτούν ενάντια στην Επανάσταση. Αυτοί οι πράκτορες ταξιδεύουν μέσω των ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύονται και εφοδιάζονται, ώστε να μπορούν να οργανώνουν, να διευθύνουν και να βγάζουν σε πέρας αυτές τις ενέργειες», προστίθεται στο συγκεκριμένο άρθρο.

«Κατά το 2000, δύο Λετονοί, ένας Πολωνός, ένας Ρουμάνος και ένας Τσέχος, ενεργώντας κάτω από τις υπηρεσίες του Γραφείου Ελευθερίας, ήρθαν σε επαφή με ηγέτες αντεπαναστατικών ομάδων στην πρωτεύουσα και άλλες περιοχές. Παρέδωσαν χρήματα και υλικά για τις δραστηριότητές τους και μετέδωσαν την "πείρα" τους για αντισοσιαλιστικές ενέργειες σε αυτές τις χώρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, με μεγάλη επισημότητα, αλαζονεία και έντονη επίκριση έχει διαμαρτυρηθεί. Οι υποκριτικές φωνές του είναι άνευ αξίας, όπως ο επαίσχυντος ρόλος που έπαιξε η τσέχικη κυβέρνηση όταν ενέργησε ως όργανο των ΗΠΑ στην καταδίκη της Κούβας στην Επιτροπή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Γενεύη. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο υπουργός είναι να ζητήσει συγνώμη από την Κούβα.

Αυτοί που κατάφωρα παραβιάζουν τους νόμους μας και προσπαθούν να συνωμοτούν ενάντια στην Επανάσταση δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην ατιμωρησία, κάτι που δεν αρμόζει στο υπουργείο ή στη θέση τους.

Οι παραπάνω αναφερόμενοι Τσέχοι πολίτες θα παραδοθούν στα δικαστήρια, τα οποία θα αποφασίσουν τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν», καταλήγει η «Γκράνμα Ιντερνασιονάλ».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Μοραβίας - Βοημίας, Βότετς Φιλίπ, μιλώντας στην καθημερινή εφημερίδα «Χάλο Νόβινι», τόνισε ότι κάθε πολίτης και τουρίστας θα πρέπει να σέβεται τους νόμους του κράτους που επισκέπτεται και πως αφορά τις κουβανικές αρχές να αποφασίσουν αν ο Πιλίπ και Μπουμπένικ είχαν διαπράξει κάποια εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ήταν σίγουρος πως για το καλό των τσεχο-κουβανικών σχέσεων, οι δύο αυτοί θα πρέπει να σταλούν πίσω, «ώστε το κράτος της Τσεχίας να αποφασίσει μόνο του τι να τους κάνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ