Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Αραφάτ - Μπεν Αμί με έντονη απαισιοδοξία

  Δολοφονήθηκε, στη Γάζα από αγνώστους, ο διευθυντής της παλαιστινιακής τηλεόρασης και συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη

Στον κεντρικό δρόμο της Δυτικής Οχθης οι Ισραηλινοί έχουν ρίξει μπάζα, για να δυσκολεύουν το πέρασμα...

Associated Press

Στον κεντρικό δρόμο της Δυτικής Οχθης οι Ισραηλινοί έχουν ρίξει μπάζα, για να δυσκολεύουν το πέρασμα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες και με κυρίαρχη την απαισιοδοξία, επρόκειτο να συναντηθούν, αργά χτες το βράδυ, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί, μετά από την πιεστική παρέμβαση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε άλλη μια μερική άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Αναστάτωση, στο μεταξύ, προκάλεσε στο εσωτερικό των παλαιστινιακών εδαφών η δολοφονία του διευθυντή της παλαιστινιακής τηλεόρασης και προστατευόμενου του Γιάσερ Αραφάτ, παρά το γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να επιρρίψει, ξεκάθαρα, τις ευθύνες σε ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Πολύωρες συναντήσεις είχε, χτες το πρωί, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και με τον υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο Σλόμο Μπεν Αμί. Ο Ισραηλινός αξιωματούχους δήλωνε, μετά το τέλος των συναντήσεων, ότι η αιγυπτιακή ηγεσία «έχει πληθώρα ιδεών και μεγάλη καλή θέληση» για την απεμπλοκή της «ειρηνευτικής διαδικασίας» από το αδιέξοδο, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους παραμένουν αρκετά μεγάλες» και γι' αυτό εκτίμησε ως «σχεδόν αδύνατη» την επίτευξη κάποιας συμφωνίας, τουλάχιστον μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο Μπεν Αμί διευκρίνισε, επίσης, ότι η πραγματοποίηση συνάντησης, στο Κάιρο, με τον Γιάσερ Αραφάτ ήταν μια «εξ ολοκλήρου αιγυπτιακή πρωτοβουλία», τονίζοντας ότι «δεν έχει επιτευχθεί, στο ενδιάμεσο, κάποιο σημαντικό βήμα προόδου».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, απέφυγε να κάνει δηλώσεις κατά την άφιξή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, χθες το απόγευμα. Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου και διαπραγματευτής Αχμέντ Κουρέια επιβεβαίωσε την εκδοχή που έδωσε ο Μπεν Αμί και αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι η παλαιστινιακή πλευρά «περιμένει να δει αν υπάρχουν νέες ισραηλινές ιδέες». Εντούτοις, οι προοπτικές είναι μάλλον δυσοίωνες καθώς, όπως δήλωνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, την Τρίτη, η ισραηλινή πλευρά παρουσίασε ένα χάρτη «επιεικώς απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον Αμπέντ Ράμπο, στον χάρτη, που απεικόνιζε την ισραηλινή οπτική για μια επικείμενη παλαιστινιακή οντότητα, η Δυτική Οχθη χωριζόταν σε τρία καντόνια από τους εβραϊκούς εποικισμούς τα οποία δεν είχαν καμία επικοινωνία μεταξύ τους, ούτε και με τις αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πρόταση «σχεδόν αντίθετη», όπως τόνισε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, από τα πάγια παλαιστινιακά αιτήματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ζήτημα, όμως, των ισραηλινών «παραχωρήσεων» προς τους Παλαιστινίους έχει αναδειχτεί, όπως αναμενόταν, και σε κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Εχούντ Μπαράκ και στον Αριέλ Σαρόν.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ υπολείπεται, ακόμη, πολύ του Αριέλ Σαρόν, στις καθημερινές πλέον δημοσκοπήσεις, και είναι σαφές ότι μοναδική ελπίδα, αν και όχι βεβαιότητα, να παραμείνει στην εξουσία είναι η επίτευξη κάποιας συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, μέχρι την ημέρα των εκλογών, στις 6 Φεβρουαρίου. Εντούτοις, ακόμη και ο στενός συνεργάτης του Μπαράκ και σύμβουλός του Γκάντι Μπαλτιάνσκι, παραδεχόταν χθες ότι θα αποτελούσε «μάλλον θαύμα ή τουλάχιστον μεγάλη έκπληξη» η επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Περίεργη δολοφονία

Τον στιγμιαίο κατευνασμό των πνευμάτων, που προκάλεσε η μερική άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ανέτρεψε, σε μερικά λεπτά, η είδηση της δολοφονίας του διευθυντή της παλαιστινιακής τηλεόρασης και του παλαιστινιακού δορυφορικού καναλιού. Ο 54χρονος Χισάμι Μίκι δολοφονήθηκε από 3 μασκοφόρους, ενώ περίμενε ορισμένους συνεργάτες για γεύμα σε εστιατόριο της Γάζας. Ολοι οι ένοπλοι διέφυγαν, ενώ η παλαιστινιακή αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους.

Μέχρι χθες το απόγευμα, αντιφατικές ήταν ακόμη και οι δηλώσεις και τα υπονοούμενα Παλαιστινίων αξιωματούχων για τα κίνητρα ή την ταυτότητα των δολοφόνων του Μίκι. Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA μετέδωσε ότι σκοτώθηκε «από τις σφαίρες της προδοσίας», φράση που συνήθως χαρακτηρίζει είτε τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ή τους Παλαιστινίους συνεργάτες τους. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Σαέμπ Ερακάτ, διέψευδαν ότι υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη δολοφονία του Μίκι με το Ισραήλ, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Εντονη ήταν η φημολογία ότι πρόκειται για εσωτερικό παλαιστινιακό «ξεκαθάρισμα» καθώς το όνομα του, στενού συνεργάτη πλην όχι συμβούλου, του Γιάσερ Αραφάτ είχε πολλάκις αναμειχθεί σε υποθέσεις διαφθοράς. Για πολλούς, πάντως, η δολοφονία Μίκι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα, επειδή είναι η πρώτη φορά που πλήττεται ένας τόσο στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ