Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκσυγχρονίζοντας το οπλοστάσιό τους...

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα και προτού καν δει κάποιος το δείγμα γραφής της, ήδη τα δημοσιεύματα βρίθουν για «συντριπτικές αλλαγές» όσον αφορά τον στρατιωτικό, αλλά και τον τομέα των διεθνών σχέσεων.

Εξάλλου, ο 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που εκλέχτηκε με «κανιβαλικό» τρόπο, έχει φωτογραφηθεί από τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ ως «άνθρωπος αποφασιστικός και αρκούντως σκληρός». Συνεπώς δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία» όλες οι αποκαλύψεις για τις σχεδιαζόμενες κινήσεις των ΗΠΑ, όπως την εξέταση και ανεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης νέων, πιθανών ή φανταστικών απειλών...

Πώς θα επιτευχθεί; Μα με τον μοναδικό, αλλά και πλέον ενδεδειγμένο τρόπο: Εκσυγχρονίζοντας το ήδη υπερσύγχρονο οπλοστάσιό τους. Ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπους, έχει δηλώσει ότι η στρατιωτική τεχνολογία πρέπει να περάσει στην επόμενη γενιά, ώστε να αρχίσουν να σχεδιάζονται τα όπλα που θα είναι απαραίτητα σε 15 με 20 χρόνια. Ετσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς», τόσο ο Μπους όσο και ο επόμενος αρχηγός του Πενταγώνου, ο ΝτόναλντΡάμσφελντ, είναι υπέρμαχοι της Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας (NMD), γνωστής και ως « πόλεμος των άστρων» ή «πόλεμος των γαλαξιών», και προτίθενται να αναθεωρήσουν ριζικά τα σχέδια εκσυγχρονισμού του αμερικανικού οπλοστασίου. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπους δήλωσε επανειλημμένα ότι η κυβέρνησή του θα φέρει και πάλι στην επιφάνεια τα σχέδια του πρώην Προέδρου Ρίγκαν, αλλά του απερχόμενου Μπιλ Κλίντον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που διεξάγονται και κερδίζονται οι πόλεμοι», τόνισε ο Μπους, ανακοινώνοντας το διορισμό του Ράμσφελντ στην ηγεσία του Πενταγώνου, αφού σύμφωνα με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο, οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν νέες απειλές, από τον «κυβερνοπόλεμο» -δηλαδή μια επίθεση στα ζωτικά ηλεκτρονικά συστήματα της χώρας- μέχρι τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα κοστίσει το κάθε ένα από τα αεροσκάφη «339 F-22 Raptor» που θα αντικαταστήσουν τα «F-15 Eagle». Ενα άλλο σχέδιο που προωθείται αφορά το «Osprey», ένα δικινητήριο σκάφος πτυσσομένων φτερών, που θα μπορεί να μεταφέρει στρατεύματα και οπλισμό, θα απογειώνεται σαν ελικόπτερο και θα κινείται με διπλάσια ταχύτητα. Παραλλήλως, σχεδιάζεται και ένας νέος τύπος αντιτορπιλικού, που θα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορεί να μεταφέρει περισσότερους πυραύλους «Tomahawk» με το ένα τρίτο του σημερινού προσωπικού, και θα έχει σχήμα που θα δυσκολεύει τον εντοπισμό του από τα ραντάρ. Το πλοίο έχει προς το παρόν την κωδική ονομασία «DD-21» και ο αμερικανικός στόλος επιθυμεί να εξοπλιστεί με 32 τέτοια σκάφη μέχρι το 2010.

ΗΠΑ - Βρετανία: συμμαχία

Τέλος, ένα ακόμη πολύ φιλόδοξο σχέδιο είναι η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους και ήδη οι βιομηχανίες «Μπόινγκ» και «Λόκχιντ» επεξεργάζονται τα σχέδια κατασκευής του, το οποίο δε θα είναι ορατό από τα εχθρικά ραντάρ και θα αντικαταστήσει τα «F-16», τα «F-18 Hornet», τα «Harrier» και τα «A-10». Κάθε τέτοιο αεροσκάφος υπολογίζεται ότι θα κοστίσει από 28 ως 38 εκατομμύρια δολάρια και οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα χρειαστούν κάπου 3.000 κομμάτια!

Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο εμπνέει και πέραν του Ατλαντικού, παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση των Δημοκρατικών από το Λευκό Οίκο, έφερε γκρίνιες και διχογνωμίες, με κυριότερο την ανακοινωμένη βρετανική πρόταση για «τερματισμό των βομβαρδισμών στο Ιράκ». Ετσι, χτες, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο θα υπογραφόταν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, για τη συμμετοχή της δεύτερης με 2 δισ. δολάρια στην κατασκευή νέου μαχητικού αεροσκάφους με τις ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο η συμφωνία για το νέο Κοινό Μαχητικό Αεροσκάφος («JSF») θα υπογραφόταν από τους υφυπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ, Ρούντι ντε Λεόν και της Βρετανίας, βαρόνη Σάιμονς του Βένρχαμ Ντιν, σε ειδική τελετή στην έδρα του αμερικανικού υπουργείου.

Πηγές από το Λονδίνο είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Οκτώβρη πως η κυβέρνηση θα προκρίνει το «JSF» ως το αεροσκάφος για τα μελλοντικά αεροπλανοφόρα της και θα καταβάλλει έως και 1,5 δισ. δολάρια για να παραμείνει η Βρετανία στο πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κινεζική αντίδραση για την αμερικανική παρουσία(2016-05-21 00:00:00.0)
Κερδοφόρα μπίζνα οι εξοπλισμοί(2013-08-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-09-13 00:00:00.0)
«Βραχίονας Στρατηγικής Υποστήριξης»(2005-01-26 00:00:00.0)
Νέα, μαζική επιδρομή ΗΠΑ - Βρετανίας(2001-08-11 00:00:00.0)
Εγινε η πρώτη δοκιμή(2001-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ