Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Να υψώσει τη φωνή του έστω και την ύστατη αυτή ώρα, για να ζητήσει να μη χρησιμοποιηθούν τα «λευκά κελιά» και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, που υφίστανται κρατική τρομοκρατία, βασανισμούς και δολοφονίες στην Τουρκία, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε χτεσινή παρέμβασή του, ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του είναι το ακόλουθο:

«Παίρνω το λόγο για να σημειώσω για άλλη μια φορά - το έχω ξανακάνει και στην αίθουσα αυτή, αλλά και σας έχω απευθύνει επανειλημμένα επιστολές - το γεγονός ότι στην Τουρκία από τις 20 Οκτωβρίου - μήνες τώρα - εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου - ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει - για να μην εφαρμοστεί η πρόθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας να τους κλείσει στα απομονωτήρια "λευκά κελιά", για να σπάσει το ηθικό και την αντίστασή τους.

Σας είναι γνωστές οι τραγικές στιγμές που έζησαν οι πολιτικοί κρατούμενοι και συγκλόνισαν την ανθρωπότητα ολόκληρη, κατά τη βάρβαρη εισβολή των στρατευμάτων και της αστυνομίας της Τουρκίας στις φυλακές. Βομβάρδισαν με ελικόπτερα. Προκάλεσαν νεκρούς. Πυρπόλησαν φυλακισμένους. Επιτέθηκαν βάρβαρα στις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων, που διαμαρτύρονταν και έκαναν επίσης απεργία πείνας έξω από τις φυλακές.

Θεωρώ απαράδεκτο ότι τόσο από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και από το ίδιο δε διατυπώθηκε μέχρι σήμερα έντονη, απόλυτα κατηγορηματική διαμαρτυρία ενάντια σε αυτή την κατάσταση, κάνοντας με τη σιωπή τους την ανθρωπότητα ολόκληρη να νιώθει ότι γίνονται συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα. Παρακαλώ λοιπόν, έστω και αυτή τη στιγμή, κάνοντας έκκληση στην ευαισθησία σας, να υψώσετε τη φωνή σας και να απαιτήσετε εξ ονόματός μας να μη χρησιμοποιηθούν τα "λευκά κελιά" και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ