Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Μετά την καταστροφή, η πείνα

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ - ΑΡΜΕΝΙΑ.-

Παρότι ήδη 682 άνθρωποι έχουν επισήμως καταγραφεί στο μακρύ κατάλογο των νεκρών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα το Σάββατο, ήταν ο 683ος θάνατος που προκάλεσε το μεγαλύτερο σοκ και ανέβασε ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης για τις ολέθριες συνέπειες της «ανάπτυξης», μιας ανάπτυξης που αποψίλωσε τα δάση και επέτρεψε να αναγερθούν υπερπολυτελείς οικοδομές και που τελικά προκάλεσαν αυτή την απίστευτη τραγωδία.

Πρόκειται για το θάνατο του 22χρονου Σέρχιο Μορένου. Του ανθρώπου που ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια μετά από 31 ώρες που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά που τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου. Η σχεδόν από θαύμα διάσωσή του ήταν αυτή που δύο μέρες πριν έδωσε μία μικρή ελπίδα μέσα στην απόγνωση στους κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ ώστε να συνεχίζουν τον αγώνα με τα ερείπια, αλλά και την πείνα. Ο θάνατός του όμως έκανε την οργή να ξεχειλίσει σαν ανταριασμένο ποτάμι.

Ακόμη και αν οι εικόνες των τοπικών τηλεοπτικών δικτύων δείχνουν ότι μπορεί η ζωή τουλάχιστον στην πρωτεύουσα να επανέρχεται μετά από πέντε μέρες σε ένα σχετικό φυσιολογικό ρυθμό, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι στις παρυφές του Σαν Σαλβαδόρ, αλλά κυρίως στις πόλεις στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας παραμένουν μέσα σε θάλασσα απελπισίας. Αρκετές πόλεις που απέχουν μόλις δέκα και είκοσι χιλιόμετρα παραμένουν αποκομμένες και φυσικά ουδείς γνωρίζει τι γίνονται οι άνθρωποι, αφού από το ελικόπτερο το μόνο που φαίνεται είναι μία τεράστια έκταση λάσπης που έχει καλύψει τα χωριά. Χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ ο αριθμός των νεκρών μπορεί ήδη να είναι διπλάσιος, αφού σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε πολλές περιπτώσεις οι αρχές μαζί με την απομάκρυνση των ερειπίων και των τόνων λάσπης που καταπλάκωσαν την πόλη Λας Κολίνας, πέταξαν και δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες πτώματα.

Από την άλλη πλευρά οι «τυχεροί» που διασώθηκαν στην περιοχή της Σάντα Τέκλα, σχηματίζουν αποκαμωμένοι τεράστιες ουρές για λίγο πόσιμο νερό, αλλά και φαγητό. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι είναι άστεγοι και πάνω από 2.500 έχουν τραυματιστεί, ενώ τα νοσοκομεία, που έχουν και αυτά υποστεί ζημίες μέχρι και 80%, δεν μπορούν να τους περιθάλψουν.

Ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ο διευθυντής του τμήματος Κεντρικής Αμερικής του «Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού», Ρόκε Κάστρο, που πήγε στο Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε προς το βρετανικό BBC ότι αυτή τη στιγμή ένας πρώτος αριθμός 15.000 βρίσκεται σε κατεπείγουσα ανάγκη για χορήγηση τροφής, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κυριότερη συνέπεια του καταστροφικού σεισμού που θα αποδεκατίσει κυριολεκτικά έναν από τους φτωχότερους πληθυσμούς της υφηλίου είναι οι ασθένειες και κυρίως η πείνα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ικανοποιητικά αποθέματα για τις επόμενες 15 μέρες, ωστόσο η καταστροφή που έχει επέλθει κάνει στην πράξη αδύνατη την προσέγγιση των κατοίκων που μένουν στις περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν να συμπληρώσουν τη ζοφερή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και είχε δώσει την Τρίτη μία πρώτη εκτίμηση ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, δηλώνοντας ότι τουλάχιστον το 50% των 6.000.000 κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ είναι χωρίς πρόσβαση στο πόσιμο νερό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ