Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Κουνάνε την μπαγκέτα της αντιλαϊκής συναίνεσης

Με τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της ΔΗΣΥ θα συναντηθεί σήμερα ο Γ. Παπανδρέου

Ο λαός δε χρωστάει σε κανέναν. Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας. Ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για διέξοδο υπέρ των εργαζομένων και του λαού
Ο λαός δε χρωστάει σε κανέναν. Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας. Ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για διέξοδο υπέρ των εργαζομένων και του λαού
Εμπρακτη στήριξη θα αναζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της ΔΗΣΥ, για να προχωρήσουν οι ανατροπές που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία για να επενδύσει με καλύτερους όρους τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της και προκειμένου τα αστικά κόμματα σε ενιαίο μέτωπο να τρομοκρατήσουν και να τσακίσουν το λαό. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται και στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία», υποστήριξε χτες ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, καλώντας ουσιαστικά το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης να βάλει γερές πλάτες για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει σήμερα ειδικά από τον Αν. Σαμαρά να αποσπάσει δέσμευση για «συστράτευση» και «συναίνεση» στην προώθηση των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Παπανδρέου θα υπογραμμίσει ότι ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν «προτάσεις κοινής στρατηγικής». Σ' αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χτες ότι «ανάλογα με την εξέλιξη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αντ. Σαμαρά, μπορεί να ακολουθήσει συνάντηση στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ προκειμένου να βρεθούν κοινές δέσμες μέτρων».

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τόσο στον Αν. Σαμαρά όσο και στους υπόλοιπους «πρόθυμους» τους κινδύνους που υπάρχουν για τη μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα. Στη δραματοποίηση των καταστάσεων έσπευσε να συνεισφέρει και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε ότι «τα ταμειακά αποθέματα του κράτους φτάνουν για να καλύψουν της υποχρεώσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Υπέρ της εξασφάλισης «συναίνεσης» τάχτηκαν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης. «Πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης.«Κανείς δεν θα αντέξει αν αγγίξουμε θέματα εθνικής κυριαρχίας ή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Με τις απολύσεις ή την υποθήκη δημόσιας περιουσίας αγγίζουμε τέτοια θέματα. Χρειάζεται μια μεγαλύτερη νομιμοποίησηείτε με την ψήφιση 180 βουλευτών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ή με νωπή λαϊκή εντολή και εκλογές», σημείωσε ο ίδιος.

Κατά των εκλογών και κυβερνήσεων συνεργασίας τάχτηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλος, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι «χρειάζεται συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, που ειδικά σε περίπτωση νέου μνημονίου πρέπει να αποτυπωθεί και με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών».

Πλειοδοτεί σε μέτρα η ΝΔ

Την εικόνα ότι δε δίνει «εν λευκώ εντολή» στην κυβέρνηση αναμένεται να εκπέμψει μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Α. Σαμαράς, πλειοδοτώντας ωστόσο σε πιο βάρβαρα μέτρα και αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές. Παρά την εξόφθαλμη ταύτιση και σύμπλευση επί της ουσίας με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επαναβεβαιώσει την πρόθεσή του να μην ψηφίσει «επί της αρχής» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά να στηρίξει τα περισσότερα από τα «επιμέρους» μέτρα που περιλαμβάνει.

Ενδεικτικό του κλίματος συναίνεσης που επιδιώκει να καλλιεργήσει η ΝΔ είναι και το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος σχολίαζαν χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το μεσοπρόθεσμο με τη μορφή του ενός άρθρου στη Βουλή αναρωτώμενοι με νόημα «επιδιώκει συναίνεση ή εκβιασμό;».

Σε επίπεδο εντυπώσεων, όμως, και για λόγους κομματικού ανταγωνισμού, ο Α. Σαμαράς θα συνεχίσει να κρατά φραστικές αποστάσεις από την κυβέρνηση. Σε αυτό το μήκος κινήθηκε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου, προϊδεάζοντας ταυτόχρονα για τη στάση που θα τηρήσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Υπάρχει λάθος μείγμα πολιτικής το οποίο και συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να πούμε ναι στο λάθος το οποίο και συνεχίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελάκης. Ο ίδιος υπενθύμισε με νόημα ότι η ΝΔ έχει στηρίξει μέτρα που κινούνται στη «σωστή κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της ΝΔ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει την πρόταση Γιούνκερ για δημιουργία μιας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση (βλέπε σελίδα 12) και στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες διορισμένοι από την τρόικα, προκειμένου να υλοποιηθεί τάχιστα το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Θα το δούμε όταν έρθει», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Τα άλλα κόμματα

Θετικά απάντησαν τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διμερείς συναντήσεις, σήμερα Τρίτη. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του επιμένει ότι «το μνημόνιο έχει ήδη ξεπεραστεί και έχει ήδη περάσει στην ιστορία ως η απόλυτη αποτυχία», παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε στρατηγικό εργαλείο της κυβέρνησης για να περάσει σωρεία μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Με δηλωμένη τη συναίνεσή του στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - τρόικας προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Γ. Καρατζαφέρης. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. γίνεται έμμεση αναφορά στην ανάγκη συγκυβέρνησης όσων είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την εφαρμοζόμενη πολιτική, καθώς αναφέρει πως «χρειάζεται συνευθύνη για να βγει η χώρα από τα πολλαπλά αδιέξοδα».

Σαν «ευκαιρία και δυνατότητα να στείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κοινό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους», βλέπει τη σημερινή συνάντηση η ΔΗΜΑΡ, στηρίζοντας επί της ουσίας την κυβερνητική προπαγάνδα. Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου είπε την Κυριακή ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε οι αλληλοκατηγορίες και οι χαρακτηρισμοί περιττεύουν» και ζήτησε πολιτική σύμπνοια για «ένα σαρωτικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φουλ» στήριξη στις διαρθρωτικές ανατροπές(2011-09-01 00:00:00.0)
Νέες φιλομονοπωλιακές προτάσεις(2011-08-02 00:00:00.0)
Προτρέπει την κυβέρνηση ...να κυβερνήσει!(2011-06-15 00:00:00.0)
Αγρια και επιθετική συναίνεση στο τσάκισμα του λαού(2011-06-05 00:00:00.0)
Ταξικό κάλεσμα για συστράτευση ενάντια στο λαό(2011-05-21 00:00:00.0)
Ράβουν νέο αντιδραστικό κοστούμι στο λαό(2011-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ