Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΚΙΛΚΙΣ
Απεργία ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Στο πλευρό των εργαζομένων η ΟΕΚΙΔΕ

Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποιούν από χθες οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Κιλκίς» του ομίλου «Ελληνική Υφαντουργία» του Ακκά, απαιτώντας από την εργοδοσία να μη θέσει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας και να τους εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει. Η απεργία ξεκίνησε χθες και θα λήξει αύριο Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι.

Οι 150 εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Κιλκίς» εργάστηκαν εκ περιτροπής το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η επιχείρηση δεσμεύθηκε να μην επιβάλει ξανά το μέτρο, όμως μόλις πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα πρέπει το εργοστάσιο να μείνει κλειστό μία βδομάδα κάθε μήνα από το Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο. Επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας, πρώτων υλών και παραγγελιών, επιχειρεί να μειώσει κατά 25% τους μισθούς των εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα ακόμη τους οφείλει μέρος της εξόφλησης του Απρίλη.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στο σωματείο και στους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Κιλκίς» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

«Οι εργαζόμενοι στους κλάδους μας και γενικότερα, δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της παρεμπόδισης εφαρμογής στην πράξη των βάρβαρων νομοθετημάτων, με τα οποία εξόπλισαν την εργοδοσία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τώρα και της ΝΔ» σημειώνει. «Κάθε υποχώρηση θα αυξάνει την επιθετικότητα της εργοδοσίας. Στο στόχαστρό τους, εδώ και χρόνια, είναι η κατάργηση του 5ήμερου - 8ωρου, η υπονόμευση των ΣΣΕ, κάθε συλλογικής κατάκτησης και δικαιώματος των εργαζομένων. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι προσωρινά. Οπου εφαρμόστηκαν, στους κλάδους μας κι αλλού, έχουν παγιωθεί και ούτε αντιμετωπίζουν τη γάγγραινα της ανεργίας (ήδη έχει ξεπεράσει το 20%)» εξηγεί και θυμίζει ότι οι εργοδότες του κλάδου αξιώνουν μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% προς το ΙΚΑ, δηλαδή βούλιαγμα των ταμείων και αναθεώρηση του διευθυντικού δικαιώματος για να αποφασίζουν, με το έτσι θέλω, για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επιβολή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, την κατάργηση κάθε δικαιώματος που έχει κατακτήσει η εργατική τάξη με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες». Η Ομοσπονδία τονίζει πως θα 'ναι στο πλευρό των εργαζομένων και καλεί σε πάλη «για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των βιομηχάνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ