Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αφιέρωμα στον Κώστα Σφήκα

Από την ταινία «Μοντέλο»
Από την ταινία «Μοντέλο»
Συνεχίζεται έως τις 25/5 στην «Ταινιοθήκη» το αφιέρωμα στον δημιουργό Κώστα Σφήκα, που παρουσιάζουν η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου και την «Καλλιτεχνική Διάδραση». Το αφιέρωμα, που ξεκίνησε στις 19/5, πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατό του και περιλαμβάνει το σύνολο του κινηματογραφικού του έργου, ομιλίες για την ιδιαίτερη προσφορά του στον πειραματικό - εικαστικό κινηματογράφο και έκθεση αφίσας από τις ταινίες του.

Ο γεννημένος στην Αθήνα το 1927, ταχυδρομικός υπάλληλος απ' τα εφηβικά χρόνια, Κώστας Σφήκας αρχίζει την περιπέτεια του αυτοδίδακτου κινηματογραφιστή το 1961 με το φιλμ μικρού μήκους «Εγκαίνια». Ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «Αναμονή» (1962) και «Θηραϊκός Ορθρος» (1968), σε συνεργασία με τον Σταύρο Τορνέ, όπου η επίδραση της νεορεαλιστικής σχολής δεσπόζει.

Η αποστροφή του για τον αναπαραστατικό κινηματογράφο και το όραμα ενός διαλεκτικού υλιστικού σινεμά, ικανού να δώσει μορφή στις κατακτήσεις της μαρξιστικής φιλοσοφικής σκέψης, τον οδηγούν από το 1974 στην πραγμάτωση των έργων «Μοντέλο» (1974), (Βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1974) - μία κόπια βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Μπομπούρ» στο Παρίσι - «Μητροπόλεις» (1975), «Αλληγορία» (1986), «Το προφητικό πουλί των θλίψεων του Πάουλ Κλέε» (1995), «Προμηθεύς Εναντιοδρομών» (1998), «Η Γυναίκα της... και ο Συλλέκτης» (2002), «Μεταμόρφωση» (2007). Από το 1976 γύρισε σημαντικό αριθμό δοκιμίων, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Παρασκήνιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ