Η απάντηση αυτή, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εσόδων των Ταμείων και ειδικά του ΙΚΑ, εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και της συνεχιζόμενης εισφοροδιαφυγής που αντιστοιχεί στο 1/4 των εσόδων του, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η κυβέρνηση οποτεδήποτε να επικαλεστεί αυτή την «ανάγκη»! Σε ανάλογο διφορούμενο πνεύμα και σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος ζήτησε οι συντάξεις να αντιστοιχούν στις εισφορές και είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το πλαφόν που δεν εφαρμόζουν ορισμένα Ταμεία, το οποίο όμως έτσι και αλλιώς έχει νομοθετηθεί. Ομως οι αναφορές αυτές - για τα αυτονόητα - δεν είναι καθόλου αθώες, αφού τις ίδιες αιτιάσεις για μη εφαρμογή των νόμων, για υψηλές συντάξεις, για συντάξεις που πρέπει να αντιστοιχούν στις εισφορές, είχε επικαλεστεί η κυβέρνηση για να προωθήσει και τους αντιασφαλιστικούς νόμους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το 2010.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών τις οποίες θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για το «κούρεμα» και των επικουρικών συντάξεων, όπου εμφανιστούν «ελλείμματα», αλλά και «υψηλές συντάξεις» κατά την κυβέρνηση. Οι μειώσεις στις επικουρικές θα επιβληθούν από την αρχή του 2012.
Το θέμα των νέων αντεργατικών παρεμβάσεων και των περικοπών τέθηκε και στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις αυτές που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο «Πρόγραμμα σταθερότητας» αφορούν πρωτίστως στη μείωση της δαπάνης για τους κλάδους υγείας από τα 4,2 δισ. ευρώ στα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά και στην επιδοματική πολιτική. Εκτός από την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων σε μια σειρά κοινωνικά επιδόματα και επειδή τέτοια κριτήρια δεν μπορεί να μπούνε για το επίδομα ανεργίας, για το οποίο οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει το σκόπελο αυξάνοντας τον αριθμό των ενσήμων που πρέπει να έχουν οι άνεργοι προκειμένου να λάβουν το επίδομα. Ετσι στελέχη του υπουργείου Εργασίας - σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία» - υποστηρίζουν πως «με 4-5 μήνες εργασίας μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει ένα μηνιαίο επίδομα από τον ΟΑΕΔ ύψους τουλάχιστον 454,25 (περίπου όσα εισπράττει μερικώς απασχολούμενος) για 1 χρόνο»... Δηλαδή αφού η κυβέρνηση με την προώθηση της ευελιξίας και της απασχολησιμότητας έφτασε το μισθό ενός μερικώς εργαζόμενου στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, επικαλείται το γεγονός αυτό για να παρουσιάσει τους ανέργους ως «προνομιούχους»!