Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
44 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967
Δημοκρατία και Ενοπλες Δυνάμεις - Κυριαρχία στο Αιγαίο

Εκτενή αποσπάσματα από ομιλία σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-74

Μιλώντας για τη σημερινή επέτειο επιτρέψτε μου να αρχίσω αναφερόμενος στα θέματα της δημοκρατίας στις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Παλαιότερα η έκφραση ότι κάποιος «είναι χαρακτηρισμένος» ήταν πολύ συνηθισμένη. Τούτο ίσχυε για όλο το δημόσιο αλλά ειδικά «...στις ΕΔ όλοι έπρεπε να είναι "καθαροί", "εθνικόφρονες", "δικοί μας". Οι υπόλοιποι έμεναν έξω από το χώρο αυτό». Ούτε λόγος για συνδικαλισμό! Μήπως σήμερα, 44 χρόνια μετά, έχει αλλάξει κάτι ειδικά στα ζητήματα προβολής των δικαιωμάτων με κάποιας μορφής συνδικαλισμό; Τι συμβαίνει σήμερα;

Οπως όλος ο ελληνικός λαός το ίδιο και οι απόστρατοι στρατιωτικοί αυτό τον καιρό βρέθηκαν μέσα στη δίνη της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου της τρόικας! Ετσι, προσπαθώντας κάτι να περισώσουν, υπέβαλαν μέσω κάποιων συλλόγων τους αστικού δικαίου αιτήματα «αρμοδίως», όπως πάντα συνήθιζαν. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αντί άλλης απαντήσεως, τους παρέπεμψε να υποβάλουν τα αιτήματά τους μέσω των ενώσεων αποστράτων που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εποπτευόμενα από το ΥΕΘΑ. Πρόκειται για ενώσεις που αρχικά ιδρύθηκαν επί μεταξικής δικτατορίας με αναγκαστικό νόμο, ο οποίος στη συνέχεια τροποποιήθηκε επί παπαδοπουλικής δικτατορίας! Την ίδια πάνω - κάτω περίοδο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε Ερώτηση που του έγινε στη Βουλή, αναφέρθηκε απαξιωτικά στους συλλόγους και τις κινήσεις αποστράτων που έχουν δημιουργηθεί (κάποιοι εκπροσωπούνται εδώ σήμερα) ισχυριζόμενος ο υπουργός ότι «δυστυχώς πολλαπλασιάζονται συνεχώς και αποδυναμώνουν τις Ενώσεις Αποστράτων»! Αποδυναμώνουν, δηλαδή, αυτές που εποπτεύει ο ίδιος και από τις οποίες, όπως φαίνεται, θέλει αποκλειστικά «...να εκφράζονται ενιαία και οργανωμένα...» οι απόστρατοι!!! Με αυτό το πνεύμα δε γίνεται λόγος φυσικά να δεχτεί σε ακρόαση ο κ. υπουργός αυτούς τους συλλόγους αποστράτων που είναι αστικού δικαίου...

Για συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις ούτε λόγος να γίνεται επίσης! Εδώ και χρόνια κάποιοι νεότεροι συνάδελφοί μας, που βρίσκονται ακόμα στην ενεργό υπηρεσία, ξεκίνησαν προσπάθειες για τη δημιουργία συνδικαλιστικού οργάνου. Προσέκρουσαν όμως σε έναν καλά οργανωμένο κρατικό μηχανισμό, αποδεικνύοντας ότι όταν το κράτος θέλει, μπορεί! Το 2007, αν δεν κάνω λάθος, ενόψει μιας εκδήλωσης που είχε οργανώσει ο σύλλογος αυτός, διατάχθηκε σε χρόνο ρεκόρ η αναστολή λειτουργίας του φορέα που είχε εν τω μεταξύ εγκριθεί από το Μονομελές! Στις μέρες μας η τύχη της πρώτης από τις σχετικές προσπάθειες, η «Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων», βρίσκεται στα χέρια του Αρείου Πάγου. Παρά τον πόλεμο που τους γίνεται, άξιοι συνάδελφοι με σθένος και πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη συνεχίζουν ακούραστα τις προσπάθειες ίδρυσης κάποιου φορέα έστω και αστικού δικαίου. Εν τω μεταξύ παρότι έχουν απέναντί τους τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, δεν έχουν σταυρώσει τα χέρια αλλά αγωνίζονται και διεκδικούν χωρίς «υστερικές» κραυγές. Κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και με υπαίθριες συναντήσεις. Επίσης, συμμετέχουν και τιμούν επετείους αγώνων του λαού μας, όπως του Πολυτεχνείου, ή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας!

Και οι απόστρατοι των ΕΔ, όμως, απέδειξαν με τη σειρά τους ότι πέρα από όλα τα άλλα οι αγώνες δίνονται συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του λαού! Για πρώτη φορά στα χρονικά, μπλοκ αποστράτων με πανό συμμετείχαν σε πορείες στο κέντρο της Αθήνας κατά τις δύο τελευταίες γενικές απεργίες! Χωρίς βαθμούς και γαλόνια, χωρίς στεγανά μεταξύ τους.

Νομίζω ότι προσπάθειες από τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ να οργανωθούν και μάλιστα όταν οι κινήσεις αυτές διαπνέονται από δημοκρατικά ιδεώδη είναι άξιες συγχαρητήριων και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και με αυτή την ευκαιρία τους συγχαίρει εγκάρδια!

Είμαστε περήφανοι και γι' αυτούς όπως - χωρίς τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα - είμαστε περήφανοι για εκείνους τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που αντιστάθηκαν, αντιτάχθηκαν, διώχθηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά την περίοδο της δικτατορίας. Αυτοί οι τελευταίοι με τη δράση τους έδειξαν ότι η θέση του σώματος των στελεχών των ΕΔ είναι μαζί με τον ελληνικό λαό και απέναντι σε ό,τι αντιδημοκρατικό, ενδοτικό και προδοτικό!

Σύμφωνα με τους επίορκους χουντικούς ο κίνδυνος για την πατρίδα ήταν διπλός. Ο ένας ήταν ο «εσωτερικός εχθρός» και ο άλλος ο «από βορράν κίνδυνος»! Ο πρώτος σημάδευε μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών - μάλιστα όχι πολύ στενή αφού συμπεριλάμβανε και τους λεγόμενους «συνοδοιπόρους» και ακόμα περισσότερους! Ο άλλος εχθρός ήταν οι γειτονικές χώρες που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το Αιγαίο δεν προκύπτει ότι τους απασχολούσε. Οι άθλιοι δεν ξέφυγαν από την προδοτική τους ύπνωση ούτε όταν άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία είχαν φροντίσει να μείνει αφύλακτη και με τις ενέργειές τους έδωσαν την αφορμή στον «Αττίλα» να επέμβει.

Η λέξη «υποχρεώσεις» χρησιμεύει στις μέρες μας προκειμένου να δικαιολογηθεί η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο εξωτερικό όπου προστάξουν οι συνασπισμοί που ανήκει η χώρα, για να διαφεντέψουν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Μία από τις απειλές των συνασπισμών αυτών, που μας επιβάλλει αντίστοιχα νέες «υποχρεώσεις», είναι η τρομοκρατία! Οπου τρομοκράτης μπορεί να βαφτιστεί ο οποιοσδήποτε: Κούρδος, Παλαιστίνιος, 15χρονος διαδηλωτής μετανάστης, απεργός, διαμαρτυρόμενος άνεργος, κλπ. Ας λάβουμε όμως υπόψη ότι εδώ και κάποια χρόνια NATO και EE επανέφεραν στο προσκήνιο τον «εσωτερικό εχθρό», όπως εκείνα τα χρόνια! Ετσι οι κ.κ. υπουργοί μας για την εθνική άμυνα, όντας πιστοί στις συμμαχικές «υποχρεώσεις», φροντίζουν ελληνικά στρατεύματα να ασκούνται για την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού». Σε κάτι τέτοια σπεύδουν ακόμα και συγκεκριμένοι σύλλογοι εφέδρων - παραστρατιωτικών! Στην όλη ...«προσπάθεια» συμμετέχουν και κάποια ΜΜΕ! Ετυχε και παρακολούθησα εκπομπή που φιλοξενούσε κάποιον που προσπαθούσε μάλιστα ανενδοίαστα να μας πείσει ότι το Δεκέμβρη 2008 έπρεπε να είχαν επέμβει οι ΕΔ! Θυμόμαστε πιστεύω δημοσιεύματα ότι υπήρξε ανάλογη πρόταση και στο τότε υπουργικό συμβούλιο. Ο ελληνικός λαός, 44 χρόνια μετά, θυμάται τα τανκς, θυμάται το EAT / ΕΣΑ και την ανεπίτρεπτη τότε χρήση των ΕΔ ενάντια στις ελευθερίες του. Δε χωράει συζήτηση! Ο ρόλος των ΕΔ σταματά στην άμυνα της χώρας και δε θα δεχτούμε την ανάδειξή τους σε μηχανισμό καταστολής! Το ζήτημα ενός ενδεχόμενου κατασταλτικού ρόλου των ΕΔ συνδέεται και με το γεγονός ότι σήμερα τα παιδιά μας πλέον υπηρετούν και ως επαγγελματίες οπλίτες. Αλίμονο, αγαπητοί φίλοι, αν τα παιδιά αυτά μπολιαστούν με το πνεύμα του μισθοφόρου που καλλιεργείται με πολλούς τρόπους αλλά και με τη συμμετοχή τους σε πολέμους άλλους από την υπεράσπιση της πατρίδας! Η ΚΕΘΑ είναι κάθετα αντίθετη με τις αποστολές εκτός συνόρων για πολλούς λόγους!

Ας δούμε σήμερα τι ισχύει από πλευράς κυριαρχικών δικαιωμάτων. Να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο να μιλάμε για άσκηση κυριαρχίας και άλλο για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κυριαρχία ασκείται στη χωρική θάλασσα και τον εθνικό εναέριο χώρο, όπως ακριβώς και στο εθνικό έδαφος. Eπίσης, η ηπειρωτική χώρα αλλά και όλα τα νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ζωή, επομένως και το Καστελόριζο, διαθέτουν και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα! Στις θαλάσσιες αυτές περιοχές ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα μόνο όμως για συγκεκριμένους σκοπούς και όχι συνολικά. Για παράδειγμα, στο περίφημο FIR και στο τμήμα του που δεν αποτελεί εθνικό εναέριο χώρο δεν έχουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα. Ας το υπογραμμίσουμε λοιπόν: Δεν είναι όλο το Αιγαίο Πέλαγος δικό μας, αλλά ούτε μπορούμε να το μοιράσουμε στη μέση (25ος) επειδή έτσι κάποιος θέλει! Επειδή όμως διερευνητικά ή μη οι συζητήσεις με την γείτονα έχουν αρχίσει χρόνια τώρα, όταν μιλάμε για κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας, θα πρέπει να θυμόμαστε πως ούτε το ένα ούτε το άλλο υπόκειται σε διαπραγμάτευση.

Aς αναρωτηθούμε, όμως, 44 χρόνια μετά:

  • Αραγε έχει εξασφαλιστεί η κυριαρχία πάνω από το Φαρμακονήσι, όταν έχομε υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών;
  • Αραγε έχει εξασφαλιστεί η κυριαρχία στον εναέριο χώρο μεταξύ των 6 & 10 ναυτικών μιλίων που η Τουρκία, και όχι μόνο, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια και στέλνει τα αεροσκάφη της να τον παραβιάζουν;
  • Αραγε έχει εξασφαλιστεί η κυριαρχία στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο; Ποια είναι η στάση των συμμάχων της χώρας; Μετά τα Ιμια και το «ευχαριστώ» του Ελληνα πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νίκολας Μπερνς, δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ιμια», για να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από νησάκια κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Αιγαίου.
  • Αραγε έχει εξασφαλιστεί η κυριαρχία σε σχέση με το NATO στη Λήμνο και στον Αϊ - Στράτη και ποια υποστήριξη βρίσκει η χώρα από τους συμμάχους της, όταν από τη δεκαετία του 1980 ο γγ του NATO, Λουνς, έχει εξαιρέσει τη Λήμνο από τις συμμαχικές ασκήσεις, ενώ στον Αϊ - Στράτη το 2007 σχεδιάστηκε και εκτελούνταν άσκηση και επειδή η Τουρκία έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού το NATO ματαίωσε την άσκηση χωρίς να συνεννοηθεί μάλιστα με την Αθήνα;
  • Μήπως είχε εξασφαλιστεί η κυριαρχία στο έδαφος της χώρας κατά τη διέλευση ξένων στρατευμάτων προς τη Γιουγκοσλαβία;
  • Μήπως εξασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με το μνημόνιο συναντίληψής της με το NATO που έγινε μάλιστα και νόμος λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις προηγούμενες εκλογές; Πρόκειται για ένα κατάπτυστο κείμενο/συμφωνία αντίστοιχο με εκείνο που ο Μιλόσεβιτς δεν είχε αποδεχτεί και ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Σερβίας. Προβλέπει τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα και την ανάπτυξη από μέρους τους οποιασδήποτε δραστηριότητας, χωρίς να χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη συμφωνία με την κυβέρνηση ή έγκριση της Βουλής. Αυτό το μνημόνιο συναντίληψης είναι που επιτρέπει το σημερινό δόσιμο των πάντων κατά της Λιβύης! Επιπλέον, όμως, δίνει νομική κάλυψη ακόμα και σε χρησιμοποίηση - εμπλοκή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας σε βάρος του λαού και της εδαφικής ακεραιότητας, αφού επιτρέπει τη δράση τους και σε περιπτώσεις κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων.
  • Μήπως η ΝΑΤΟική απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά (2006) (χωρίς να δίνουν δεκάρα ώστε τουλάχιστον να εξαιρέσουν τα ελληνικά), όπως έγραψε η «Ελευθεροτυπία» προ έτους, έγινε στα πλαίσια του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;
  • Μήπως εξασφαλίζεται η κυριαρχία στο έδαφος των νησιών όταν η οικονομική ζωή τους θα είναι μοιρασμένη - εξαρτώμενη από την Τουρκία με βάση τις συμφωνίες του 2010; Αλλά κάποιοι «φίλοι» μας σερβίρουν ιδέες και για μισό μισό και το υπέδαφος και το πετρέλαιο. Εν τω μεταξύ με βάση συζητήσεις που αρχικά διαψεύστηκαν και μετά ...διακόπηκαν άοπλα ελληνικά αεροσκάφη και πλοία θα βρίσκονται πέρα από το μισό Αιγαίο, γιατί έτσι επιτάσσει η «καλή γειτονία» τάχα μου! Ισως πάλι ως άοπλα αποσυρθούν και τελείως αφού επιπλέον είναι και «δαπανηρά», όπως έχει πει και ο ΥΕΘΑ!! Επομένως, νησιά και Αιγαίο θα είναι μισά μισά; Το «μισά μισά» μπορεί να ακούγεται δίκαιο αλλά δεν είναι, εκτός εάν και μόνο εκεί όπου το Διεθνές Δίκαιο το επιβάλλει και όχι όπου θέλει το συμφέρον της Τουρκίας και των μεγάλων δυνάμεων (25ος).

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ, μέλος της ΚΕΘΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ