Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Εκθεση για τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ

Δημοσιοποιήθηκε χτες η έκθεση ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) από τη ΔΕΗ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΔΕΗ έδωσε στη ΓΕΝΟΠ και στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριότητων Εργαζομένων ΔΕΗ (ΟΚΔΕ, όπως αναφέρεται στην έκθεση «αποτελεί μια εταιρεία αστικού χαρακτήρα, η ιδιοκτησία, καθώς και η διοίκηση της οποίας, ανήκουν εξ ολοκλήρου στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ») από το 1999 έως και το 2010 το συνολικό ποσό των 31,3 εκατ. ευρώ (τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα). Μεταξύ των στοιχείων αναφέρεται πως: Η ΓΕΝΟΠ πήρε από τη ΔΕΗ 315.000 ευρώ το 1999, 522.000 ευρώ το 2000, 363.000 ευρώ το 2001, 1 εκατ. ευρώ το 2002. Το 2005 και 2006 δόθηκαν ποσά πάνω από 3 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Στη ΣΣΕ 1999 ορίζεται ότι στη ΓΕΝΟΠ «θα χορηγηθεί, για τη διετία 1999-2000 και μέχρι υπογραφής της επόμενης ΕΣΣΕ/ΔΕΗ, ποσόν που δεν θα υπερβαίνει τα 440.205 χιλιάδες ευρώ (σ.σ. τα ποσά έχουν μετατραπεί σε ευρώ) για κάλυψη, απολογιστικά αιτιολογημένων δαπανών που θα αφορούν θέματα Απελευθέρωσης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αναδιοργάνωσης της Επιχείρησης, αντιμετώπισης του προβλήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης του Προσωπικού». Στη ΣΣΕ 2001 αναφέρεται ότι «θα χορηγείται, ποσόν που δεν θα υπερβαίνει τα 278.796 ευρώ ετησίως αναπροσαρμοζόμενο με το ποσοστό αυξήσεων των εκάστοτε ΕΣΣΕ για κάλυψη, απολογιστικά, αιτιολογημένων δαπανών που θα αφορούν θέματα Απελευθερωμένης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αναμόρφωση Κανονισμών Προσωπικού, αντιμετώπισης προβλημάτων που θα προκύψουν κατά την πρώτη λειτουργία του ΟΑΠ/ΔΕΗ».

Να σημειωθεί ότι το 1999, η συνδικαλιστική πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (Συνασπισμός) υπέγραψε συμφωνία με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάσει της οποίας χάρισαν την τεράστια ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων που ήταν ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ. Συμφωνία που διευκόλυνε την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Η θέση των ταξικών δυνάμεων

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ είναι ξεκάθαρα αντίθετες στη χρηματοδότηση.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση «ξεκίνησε το 1999 όταν άρχισε και η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ». Υπογραμμίζεται ότι στόχος αυτής της τακτικής (σ.σ. της χρηματοδότησης μέσω ΣΣΕ) είναι «να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα με την πολιτική τους, να συντηρήσουν την εργατική αριστοκρατία, να εγκλωβίσουν γενικότερα τους εργαζόμενους στο συμβιβασμό και την υποταγή. Το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε αυτή την τακτική, δεν ψηφίσαμε καμιά απόφαση (...) τα συνδικάτα πρέπει να στηρίζονται οικονομικά στα μέλη τους (...) καμιά χρηματοδότηση από τη διοίκηση έμμεση ή άμεση, κατάργηση του ΟΚΔΕ, και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ