Συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Τον Ιούνη ολοκληρώνουν την πρόσληψη «συμβούλων» για ολόκληρη την γκάμα των ιδιωτικοποιήσεων
Ενας εσμός από τραπεζίτες, ισχυρά μονοπώλια, μεγάλα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης. Οπως διαμηνύουν, μέχρι τον Ιούνη σκοπεύουν να ολοκληρώνουν τους διορισμούς συμβούλων και ολόκληρη την γκάμα των ιδιωτικοποιήσεων, που στην κυριολεξία περιλαμβάνει τα πάντα: Βασικές υποδομές, ενέργεια, δίκτυα, τράπεζες, λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις όπου το δημόσιο διαθέτει μετοχικά ποσοστά, φιλέτα της δημόσιας γης και περιουσίας.
Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει και τα σούρτα - φέρτα ανάμεσα σε κυβερνητικούς παράγοντες και ευρωενωσιακά και άλλα μονοπώλια και ισχυρές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για «επενδύσεις» ή βρίσκονται σε φάση ανίχνευσης της επιχειρηματικής πιάτσας που τους προσφέρεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες:
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στην τριετία 2011 - 2013 θα προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις για 15 δισ. ευρώ και στη συνέχεια τη διετία 2014 - 2015 για ακόμη 35 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αντιλαϊκής κλιμάκωσης δρομολογούν και τα παρακάτω:
Ενέργεια: Πέρα από τη ΔΕΠΑ μεθοδεύουν την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα μονοπώλια με την εκποίηση ποσοστών σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΛΑΡΚΟ. Για τη ΔΕΗ ετοιμάζουν την πώληση ποσοστού 17% (στο 34% από 51% σήμερα) με στόχο να έχουν ξεμπερδέψει μέχρι το 2012, και για τη ΛΑΡΚΟ έχουν προγραμματίσει την πλήρη πώληση για το 2011.
Υδρευση: Αφορά στο ξεπούλημα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για τις οποίες ενδιαφέρονται ευρωενωσιακά και ντόπια μονοπώλια. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της γαλλικής «Suez Environement», όπως και του ομίλου Μπόμπολα ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ.
Επικοινωνίες: Λόγος γίνεται για παραπέρα μετοχοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές «διαρροές», δείχνει ενδιαφέρον ο ήδη μεγαλομέτοχος, το γερμανικό μονοπώλιο «Ντόιτσε Τέλεκομ». Η πώληση ποσοστών προγραμματίζεται για το 2011. Για το 2012 ετοιμάζονται να μπάσουν λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή» και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και στην «αξιοποίηση» του φάσματος συχνοτήτων (συχνότητες που μένουν ελεύθερες μετά τη μετατροπή του σήματος τηλεοπτικών καναλιών από αναλογικό σε ψηφιακό).
Τζόγος: Το προσφερόμενο πακέτο αφορά στις εταιρείες ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία.
Ακίνητη περιουσία: Από το συγκεκριμένο κομμάτι υπολογίζουν να μαζέψουν ποσά από 25 μέχρι 35 δισ. ευρώ, ενώ το ρόλο κυβερνητικού συμβούλου αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Επικεντρώνουν στα «φιλέτα», είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις με τα μονοπώλια είτε με πώληση. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στους σχεδιασμούς τους είναι η ίδρυση εταιρείας - «ομπρέλας» (real estate), κάτω από την οποία θα στεγάσουν τα «ώριμα προς αξιοποίηση» δημόσια φιλέτα, που στη συνέχεια θα τη βάλουν στο χρηματιστήριο. Για τα «σημαντικά ακίνητα» - φιλέτα συγκροτούνται ειδικές ομάδες για την άρση των διοικητικών εμποδίων, όπως για παράδειγμα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Πολεοδομία κ.ά.
Αλλες υποδομές: Προχωρούν στην «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό. Επίσης, στη χρονική επιμήκυνση της σύμβασης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με το γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ». Βάζουν «στρατηγικούς επενδυτές» στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Μαγειρεύουν και συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικά κεφάλαια για 11 περιφερειακά λιμάνια και 850 μαρίνες.