Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Προσπάθεια καθησυχασμού με κριτήριο το κέρδος

Σχέδια για επαναλειτουργία πυρηνικού σταθμού που είχε σταματήσει το 2007

ΤΟΚΙΟ.--

Η εταιρεία TEPCO, που προκάλεσε την πυρηνική κρίση στο συγκρότημα της Φουκουσίμα, γνωστοποίησε σχέδια για επαναλειτουργία ενός άλλου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Κασιβαζάκι Καρίβα στη Νιιγκάτα της βορειοδυτικής Ιαπωνίας που είχε σταματήσει μετά από σεισμό 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 2007! Τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας δικαιολόγησαν τα παραπάνω σχέδια, επικαλούμενα τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της χώρας...

Το ίδιο 24ωρο, στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναότο Καν συνεχίζουν τα ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» με την υγεία του ιαπωνικού λαού, προβάλλοντας τα πιο αισιόδοξα σενάρια για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών από τη ραδιενέργεια και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα. Ο 65χρονος πανεπιστημιακός καθηγητής - σύμβουλος του πρωθυπουργού Κενίτσι Ματσουμότο μάλιστα εμφανίστηκε χτες ανερυθρίαστα να προβλέπει πως η περιοχή γύρω από το προβληματικό πυρηνικό συγκρότημα θα μπορούσε να ξανακατοικηθεί μετά από μόλις...20 χρόνια, ενώ όλοι οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτό δεν θα είναι ασφαλές πριν περάσουν πάρα πολλές δεκαετίες.

Παράλληλα, γιγαντώνεται η αγωνία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων των περιοχών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που αναγκάστηκαν ή θα αναγκαστούν και στο μέλλον να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ραδιενέργειας και οι οποίοι δεν προβλέπεται να μπουν σε προκατασκευασμένα σπίτια πριν το καλοκαίρι... Επιπλέον, τα προβλήματα στους εκατοντάδες πρόχειρους καταυλισμούς οξύνονται μέρα με τη μέρα, καθώς ανεπίλυτα παραμένουν ζητήματα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, επαρκούς σίτισης, στέγασης, με τους νεκρούς μέσα στους καταυλισμούς να ξεπερνούν τους 280, αλλά και προβλήματα εκπαίδευσης των χιλιάδων μαθητών που αδυνατούν ως σήμερα να βρουν οικογενειακή και σχολική στέγη.

Ο Σίι Καζούο, στέλεχος του ΚΚ Ιαπωνίας, αναφερόμενος πρόσφατα στις ανεπούλωτες πληγές από τη μεγάλη τριπλή καταστροφή (σεισμό - τσουνάμι - πυρηνική κρίση) στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας απαίτησε, μεταξύ άλλων, δωρεάν στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και διασφάλιση θέσεων σταθερής εργασίας για όλους τους πληγέντες, την απόδοση ευθυνών στην εταιρεία ΤΕPCO και στις αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται στο συνεχιζόμενο πυρηνικό εφιάλτη, αλλά και ουσιαστικά μέτρα που θα αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ