Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνέχεια της επίθεσης με πρόσχημα το χρέος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών όσον αφορά την «τιθάσευση του ελλείμματος» μεταφέρθηκε στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα σε μία ομιλία αμιγώς οικονομικού περιεχομένου «προσπάθησε» να αντεπιτεθεί, θέτοντας ως στόχο τη συρρίκνωση του δημόσιου ελλείμματος των ΗΠΑ μέσα στα ερχόμενα 12 έτη, κατ' ανώτατο όριο, κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ώστε κατ' αναλογίαν να διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ συγχρόνως κάλεσε σε διακομματική συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξυμένο δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Φυσικά, η «συρρίκνωση» θα επιτευχθεί με περικοπές εις βάρος των εργαζομένων αλλά και θυσιάζοντας επί της ουσίας προγράμματα περίθαλψης των φτωχών και των ηλικιωμένων, όπως το Medicare και Medicaid, βάζοντας το μαχαίρι ακόμη και στην Κοινωνική Ασφάλιση (Social Security) και αφήνοντας να αργοπεθαίνουν, λόγω έλλειψης κονδυλίων, προγράμματα όπως για τη διατροφική υποστήριξη γυναικών, βρεφών και παιδιών, των υγειονομικών κέντρων αλλά ακόμη και προγράμματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του AIDS, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Για να χρυσώσει το πολύ πικρό χάπι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για την αύξηση των φόρων στους πλούσιους. Απλώς πρόκειται για μία ακόμη δημαγωγική κορόνα του Αμερικανού Προέδρου, καθώς μόλις πριν από λίγο καιρό κατόπιν συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικανούς έδωσε παράταση στο πρόγραμμα φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους Αμερικανούς και για τις μεγάλες ιδιωτικές περιουσίες....

Ενώ είναι νωπή ακόμη η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Λευκού Οίκου για περικοπές 38,5 δισ. δολαρίων στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, μία συμφωνία που ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από το Κογκρέσο το οποίο επίσης θα καθορίσει το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο δανεισμού για το αμερικανικό δημόσιο, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δε θα επιτρέψουν άνοδο αυτού του ορίου, εάν δεν ληφθούν δεσμεύσεις αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα σε διάφορους τομείς του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Το συνολικό αμερικανικό χρέος προβλέπεται από έγκυρες πηγές στο Κογκρέσο να κλιμακωθεί στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα Μαΐου, ένα μέγεθος που προκάλεσε ακόμη και την «παρέμβαση» του ΔΝΤ. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ τονίζει την επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα καθώς «το πρόβλημα του χρέους του μεγαλύτερου μετόχου του ΔΝΤ αποτελεί μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ