...και τα προγράμματα που έμειναν στα χαρτιά
Στις 22.8.1996 - ένα μήνα πριν τις εκλογές - το υπουργείο Υγείας παρουσίασε το πρόγραμμα «Ιπποκράτης» για την υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου.
Η κατάσταση στο Αιγαίο, όπως την περιέγραφε τότε το υπουργείο, ήταν η εξής:
Σύμφωνα με τη μελέτη, η νοσοκομειακή περίθαλψη στο Αιγαίο θα απαιτήσει επιπλέον 75 ειδικευμένους γιατρούς, 216 νοσηλευτές και 43 άτομα λοιπό προσωπικό.
«Για την αντιμετώπιση των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών επεκτείνεται το ΕΚΑΒ στο Αιγαίο με τη δημιουργία δύο σταθμών στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αγοράς 4 ελικοπτέρων και 2 μικρών αεροσκαφών».
Ειδικότερα για την Πάτμο, ανέφερε: «Με την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, το Κέντρο Υγείας θα στελεχωθεί σε πρώτη φάση με 2 γιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολογίας, 1 παιδίατρο, 1 οδοντίατρο, 1 νοσηλεύτρια, 1 μαία, 1 ραδιολογίας - ακτινολογίας, 1 παρασκευαστή, 1 διοικητικό υπάλληλο πολλαπλών καθηκόντων. Το Κέντρο Υγείας θα υιοθετηθεί από το νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" μέσω του νοσοκομείου της Ρόδου. Μέσα από αυτή την υιοθεσία, το Κέντρο Υγείας θα στελεχώνεται με καρδιολόγο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Περιοδικές επισκέψεις των γιατρών θα καθοριστούν μεταξύ Πάτμου και νοσοκομείου».
Επίσης το πρόγραμμα σημείωνε: «Πρέπει να τονιστεί ότι τα μέτρα που θα ληφτούν δεν εξαντλούνται μόνο σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και σε μια σειρά από άλλες δράσεις, αφού, για παράδειγμα, η αναβάθμιση ενός περιφερειακού ιατρείου σε μικρό Κέντρο Υγείας απαιτεί τη δημιουργία υποδομών σε κτίρια και εξοπλισμούς, αλλαγές οργανισμών για σύσταση νέων ή αλλαγή ήδη υπαρχόντων θέσεων κλπ.».
Αυτή η υγειονομική γύμνια εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ασθενείς στην Αθήνα, ακόμα και για σχετικά απλές ιατρικές πράξεις (νευρολογικά, παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά, ακόμα και κατάγματα).
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία του ΕΚΑΒ σχετικά με τις αεροδιακομιδές, που οδηγούν στη «σωματική και ψυχική εξάντληση του προσωπικού», όπως υπογράμμισε, χτες το πρωί μιλώντας στο «Φλας», ο Ι. Σ. Παπαδόπουλος υπεύθυνος του Τομέα Πρόληψης του ΕΚΑΒ.
Το 1999 το ΕΚΑΒ έκανε συνολικά 2.726 αεροδιακομιδές(παρουσιάζοντας αύξηση κατά 34,35% σε σχέση με το 1997 και 3,57% σε σχέση με το 1998), από τις οποίες το 96,15% από τη νησιωτική Ελλάδα, το 3,12% από τη λοιπή Ελλάδα και το 0,73% από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, το 36,36% των αεροδιακομιδών έγινε από τις Κυκλάδες, το 26,33% από τα Δωδεκάνησα, από το λοιπό Αιγαίο το 20,07%, από τα Επτάνησα το 9,54%, από την Κρήτη το 5,19%, από τον Αργοσαρωνικό το 1,22% και από τα υπόλοιπα νησιά το 1,3%.
Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για περιστατικά καρδιολογικά (ποσοστό 19,41%), νευροχειρουργικά (16,07%), παθολογικά (12,18%), χειρουργικά (11,45%), ορθοπεδικά (6,53%), πρόωρες γεννήσεις (0,70%), νεογνά (6,64%), τροχαία ατυχήματα (5,43%) και λοιπά περιστατικά (21,61%).