Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδρούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί

Συνάντηση αντιπροσωπειών του  ΚΚΕ και του συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ)

Την κατάργηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και τις επιπτώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικότερα στον ασθενή που κάνει χρήση των υπηρεσιών, επισήμαναν χτες, οι εκπρόσωποι του συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ - Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, Π. Κοσιώνη, βουλευτή του Κόμματος και Μ. Λαμπρινού υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η Αμ. Αστερίου, πρόεδρος του Συλλόγου, αφού επισήμανε πως ο υπουργός δεν κάλεσε τους εκπροσώπους των ΔΕΠ σε διάλογο, τόνισε ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις καταργούν τη διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής και των οργανωτικών τους μονάδων - κλινικών και εργαστηρίων - καθώς και την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη λειτουργική ανεξαρτησία των μελών των ΔΕΠ. Παράλληλα επιχειρείται μια βάναυση δήμευση της περιουσίας των νοσοκομείων και καταργείται η διοικητική τους αυτοτέλεια».

Αναφορικά με τους διοικητές των νοσοκομείων (μάνατζερ), τονίστηκε πως θα διοικούν με κριτήρια κόστους, κάτι που δεν μπορεί να συμβαδίσει με το έργο της εκπαίδευσης. Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι το προοίμιο για την υποβάθμιση των πτυχίων σύμφωνα και με τη σύμβαση της Μπολόνιας. Αναφερόμενοι οι εκπρόσωποι του ΔΕΠ στην ίδρυση των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, τόνισαν πως αυτά δε θα είναι δωρεάν για τον ασθενή και αντιπρότειναν τη δημιουργία ολοκληρωμένου πανεπιστημιακού νοσοκομείου προκειμένου να γίνεται το διδακτικό έργο. Βέβαια, αυτό δεν είναι λύση αυτή τη στιγμή, αφού τα υπάρχοντα νοσοκομεία δεν επαρκούν ούτε για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Τμήματος Υγείας του ΚΚΕ εξέφρασαν την ολοκληρωτική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο, επισήμαναν τις επιπτώσεις που θα έχει η ψήφιση του νόμου σε όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ - πολύ περισσότερο στους ασθενείς και επανέλαβαν την πάγια θέση του Κόμματος για δημόσιο και δωρεάν για όλους σύστημα υγείας. Παράλληλα τόνισαν πως οι ίδιοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά χρειάζεται μαζική κινητοποίηση τόσο των λειτουργών της υγείας, όσο και όλου του λαού που κάνει χρήση των υπηρεσιών, για να μην εφαρμοστούν στην πράξη αυτές οι ρυθμίσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις κινητοποιήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών ιατρικών σχολών(2002-01-20 00:00:00.0)
Δυσανάλογο προσωπικό με τις ανάγκες(1999-02-13 00:00:00.0)
Συνεχής μείωση του προσωπικού(1999-02-12 00:00:00.0)
Αντίσταση ανά νοσοκομείο(1998-09-26 00:00:00.0)
Νέα πενθήμερη στη Θεσσαλονίκη(1998-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ