Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ"
Συνεχής μείωση του προσωπικού

Την ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, επισήμαναν χτες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα".

"Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί, τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Κ. Καλαρύτης,κατά 40%. Αυτή τη στιγμή, αν και το νοσοκομείο καλύπτει κυρίως γυναικολογικά περιστατικά, έχει 62 κενές θέσεις μαιών. Επίσης 67 κενές θέσεις νοσηλευτριών, 23 θέσεις τραπεζοκόμων, 75 καθαριστριών, 16 παρασκευαστών, 13 πλυντών καθώς και μικρότερες ελλείψεις σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων".

Τα τελευταία 4 χρόνια το προσωπικό του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 400 περίπου άτομα συνολικά. Οι ελλείψεις αυτές, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν είναι άσχετες με τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί και στον τομέα της υγείας η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο κομμάτι της καθαριότητας το έχει δώσει σε ιδιωτικά συνεργεία, με αποτέλεσμα η ποιότητα υπηρεσιών που παρέχεται να είναι χαμηλότερη από εκείνη που παρείχαν πριν 8 χρόνια οι καθαρίστριες του νοσοκομείου. Στους ιδιώτες επίσης έχει περάσει το 70% της συντήρησης των τεχνικών υπηρεσιών, το 30% των πλυντηρίων και το 100% της διατροφής. Στον ιδιωτικό τομέα κατευθύνεται ακόμη και η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου, με πρώτο βήμα την παράδοση των λογιστηρίων των νοσοκομείων σε ιδιωτικά λογιστήρια για τη δήθεν εφαρμογή του νέου σφαιρικού προϋπολογισμού και με αμέσως επόμενο βήμα την αλλαγή του νομικού καθεστώτος.

Πρόσφατα μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε να καλύψει τις κενές θέσεις των θυρωρών - κλητήρων με την πρόσληψη ιδιωτικών αστυνομικών και παράλληλα εγκατέστησε ηλεκτρομαγνητική κάρτα για τον έλεγχο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση των κονδυλίων για την υγεία, "η οποία οδηγεί από τη μία τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό κάτω από το όριο της φτώχειας και από την άλλη, παρά την άρτια επιστημοτεχνική υποδομή των κρατικών νοσοκομείων, στρέφει έντεχνα τους ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές".

Χαρακτηριστικά επισήμαναν πως μια νοσηλεύτρια παίρνει επιπλέον αμοιβή για τη νυχτερινή εργασία 1.000 δραχμές και όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

"Οι ανάγκες στον τομέα της υγείας, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Παπαγεωργόπουλος,είναι μόνιμες και διαρκείς και γι' αυτό οι θέσεις του νοσηλευτικού και του υπόλοιπου προσωπικού θα πρέπει να είναι μόνιμες. Αντί αυτού προσλαμβάνεται προσωπικό με περιορισμένου χρόνου σύμβαση έργου, με αποτέλεσμα μόλις εξοικειωθεί με τη δουλιά να απολύεται".Εξαιτίας αυτής της κατάστασης στην οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική και το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα και τις προσεχείς μέρες θα προσδιορίσουν τη μορφή του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ