Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχισαν να ομολογούν την απάτη

Μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 1996 θα αφορά τελικά η "ρύθμιση" των αγροτικών χρεών που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση. Αυτό σημειώνεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας, μία μόλις μέρα μετά τις εξαγγελίες... σωτηρίας των αγροτών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος της ΑΤΕ θα γίνονται σταδιακά γνωστές κι άλλες επαίσχυντες πλευρές των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Στη χτεσινή ανακοίνωση της ΑΤΕ δε διευκρινίζεται τι πρόκειται να γίνει με τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1 Γενάρη του 1997 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με αρμόδιους τραπεζικούς παράγοντες, τα ποσά που αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αυτής της διετίας - το ύψος των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλό αφού συνυπολογίζονται οι τόκοι, τα πανωτόκια και οι διάφορες ποινές - και τα οποία δε συμπεριλαμβάνονται ούτε καν στην ψευτορύθμιση που ανακοινώθηκε, θα αποδειχθούν μία ακόμα, συμπληρωματική επιβάρυνση και αφαίμαξη των αγροτών, προς όφελος της Τράπεζας.

Για τις περιπτώσεις των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας, και τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, στη "ρύθμιση", σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας "περιλαμβάνονται και οι μη πληρωθείσες οφειλές του 1997". Οι αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και τους αφορά η "ρύθμιση" από την ΑΤΕ εκτιμάται ότι είναι "πλέον των 50.000". Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα αναπροσαρμοστεί το επιτόκιο σε όλα τα υφιστάμενα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια των αγροτών. Πρόκειται ουσιαστικά για αναπροσαρμογή των τοκογλυφικών επιτοκίων του 23%, του 25% και υψηλότερα, βάσει των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν τα δάνειά τους σε μια εποχή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για πληθωρισμό κάτω από το 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ