Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΑΒΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Με στόχο τη διεύρυνση εμπορικών συμφωνιών

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Στην Ουρουγουάη βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, στο πλαίσιο της περιοδείας στη Νότια Αμερική, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα με την επίσκεψή του στην Αργεντινή. Κύριος στόχος της περιοδείας είναι η περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ετσι στην Αργεντινή, στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες και την πολιτική ηγεσία της χώρας, υπέγραψε σειρά συμφωνιών που προβλέπουν την εισαγωγή οχημάτων και γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και τουλάχιστον 600.000 τόνων τροφίμων από την Αργεντινή προς τη Βενεζουέλα. Επίσης συμφώνησαν για την επένδυση και την οικοδόμηση στη Βενεζουέλα 20 βιομηχανικών μονάδων εκ μέρους του Εθνικού Ινστιτούτου Βιομηχανικής Τεχνολογίας της Αργεντινής (ΙΝΤΙ). Θέμα της ατζέντας των δύο ηγετών ήταν και η πλήρης ένταξη της Βενεζουέλας, ως μέλος, στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) όπως και άλλα κοινά σχέδια που θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις.

Στην Ουρουγουάη, ο πρόεδρος Τσάβες συναντήθηκε χτες με τον ομόλογό του, Χοσέ Μουχίκα, και είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών από τη στιγμή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Χοσέ Μουχίκα, το Μάρτη του 2010.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών, ειδικά στον τομέα της Ενέργειας. Πρόκειται για τη συμφωνία κοινοπραξίας μεταξύ των δύο κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών, της βενεζουελάνικης «PdVSA» και της ουρουγουανής «Ancap», για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη ζώνη του Ορινόκο, που προβλέπει την επένδυση εκ μέρους της Ουρουγουάης 500 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της «Ancap», Ραούλ Σέντιτς, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο χώρες ευελπιστούν πως από τα έσοδα του κοινού σχεδίου θα εξευρεθούν τα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα στο Αγιακούτσο της Βενεζουέλας.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του προέδρου Τσάβες, είναι η Βολιβία και η Κολομβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ