Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Μακράς διάρκειας πυρηνικός εφιάλτης

Κατεστραμμένος αντιδραστήρας, ο οποίος εκλύει ραδιενέργεια που έχει φτάσει σε ασύλληπτα ύψη στην ευρύτερη περιοχή
Κατεστραμμένος αντιδραστήρας, ο οποίος εκλύει ραδιενέργεια που έχει φτάσει σε ασύλληπτα ύψη στην ευρύτερη περιοχή
TOKIO.-- «Για αρκετό καιρό» ίσως και μήνες θα συνεχίζεται η κρίση στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν χτες στελέχη του ενεργειακού μονοπωλίου TEPCO, δηλώνοντας υποκριτικά τον παροπλισμό τουλάχιστον τεσσάρων εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού συγκροτήματος, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές όχι μόνον από το τσουνάμι, αλλά και από τις αλλεπάλληλες ρίψεις θαλασσινού νερού... Το νεότερο σχέδιο που μελετούν οι «υπεύθυνοι» της TEPCO είναι ο ψεκασμός των προβληματικών αντιδραστήρων και δεξαμενών πυρηνικού καυσίμου με συνθετική ρητίνη, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω το «ταξίδι» της ραδιενεργού σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Πάντως, χτες, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές μετρήθηκαν 3.355 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, αν και κανένας με σιγουριά δε γνωρίζει πόση ραδιενέργεια περνά καθημερινά στον ωκεανό. Επιπλέον, για πρώτη φορά, εθεάθη καπνός στο δεύτερο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, Daini, που βρίσκεται 15 χλμ. μακριά από το πρώτο Daichi. Ανακοινώθηκε πως δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και τίποτε άλλο πέραν τούτου...

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπανρί Καιέντα ανακοίνωσε πως θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Απρίλη το νέο πλαίσιο κανονισμών ασφαλείας των 55 πυρηνικών σταθμών στη χώρα. Πρόσθεσε πως «άμεσα» θα προχωρήσει και η αναβάθμιση ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών στη χώρα όπως εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων ηλεκτροδότησης, 24ωρα συνεργεία πυροσβεστών για τη διασφάλιση της ψύξης των αντιδραστήρων σε περίπτωση ατυχήματος, το κτίσιμο υψηλότερων τειχών πέριξ των πυρηνικών σταθμών προκειμένου να αποτραπεί μία νέα καταστροφή από τσουνάμι... Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε πως τέτοια μέτρα θα εφαρμοστούν δίχως να διαταραχθεί η λειτουργία των πυρηνικών σταθμών.

Μέσα σε όλα αυτά, δεκάδες νεαροί Ιάπωνες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τόκιο έξω από τα γραφεία της TEPCO, ζητώντας να «σταματήσει η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας», η οποία παρέχει σήμερα το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ