Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ο Ασαντ καταγγέλλει «ξένη συνωμοσία»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Σε συνωμοσία ξένων δυνάμεων, η οποία στοχεύει στην πρόκληση διαθρησκευτικής και διαδογματικής έντασης που θα διαρρήξει την εθνική ενότητα», απέδωσε τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 61 άνθρωποι και έχει τραυματιστεί άγνωστος αριθμός άλλων, ο Πρόεδρος της χώρας. Ο Σύρος Πρόεδρος δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη εχθρική δύναμη, ενώ η αναφορά του αφορούσε κυρίως το γεγονός ότι σε κάποιες από τις διαδηλώσεις, κυρίως στο νότο της χώρας, ακούστηκαν πολλά συνθήματα θρησκευτικού περιεχομένου, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για το ποιες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από τις διαμαρτυρίες.

Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, σε μια σύντομη ομιλία του προς το Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι «τα αιτήματα της πλειοψηφίας των διαδηλωτών είναι εύλογα», ότι «η προεδρία στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις» και ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα έχει ως στόχο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να μειώσει την ανεργία». Απέφυγε, όμως, να αναφερθεί στα σημεία εκείνα στα οποία θεωρεί «εύλογα τα αιτήματα των διαδηλωτών». Ούτε έκανε αναφορά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που ισχύει στη χώρα από το 1963, ούτε σε υιοθέτηση νέας νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την ελευθερία των ΜΜΕ και της λειτουργίας πολλών κομμάτων.

Ενα σημείο τριβής ήταν η αποστροφή του Προέδρου, σύμφωνα με την οποία «οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν και έχουν σαφή εντολή να μην βλάπτουν διαδηλωτές», κάτι που δε συνάδει με τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη νότια πόλη Ντεράα, ούτε στο λιμάνι της Λατάκειας. Τη συγκεκριμένη εκδοχή είχε διατυπώσει και η Σάαμπαχ, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων οφείλεται σε λάθος επιλογές τοπικών ηγεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Χθες αμέσως μετά την ομιλία Ασαντ, αναφέρθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με κύρια συνθήματα «ελευθερία, ειρήνη, όχι διχόνοια» στη Λατάκεια. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ακούστηκαν πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία κοντά στις συγκεντρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ