Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Αντιπαράθεση μερίδων της εξουσίας

ΣΑΝΑ'Α.--

Την πρόταση να παραδώσει τις εξουσίες του σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα επιβλέψει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών μετά από τις οποίες θα αποχωρήσει από την προεδρία επανέλαβε, χθες, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ισλαμικού κόμματος «Ισλάχ». «Ελιγμούς» χαρακτήρισε τις προτάσεις ο Μουχάμαντ αλ Κάχταν, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, απορρίπτοντάς τες στο σύνολό τους και επιμένοντας στην άμεση αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία.

Ο Κάχταν, όπως και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν, σχεδόν, ανοιχτά τον Σάλεχ ότι, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, «αξιοποιεί την παρουσία της "αλ Κάιντα" για να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές, αλλά και τις ξένες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, προκειμένου η παρουσία του στην εξουσία να θεωρείται απαραίτητη». Ως τελευταίο επεισόδιο αυτής της «σχέσης» αναφέρουν την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, στην επαρχία Αμπιάν, την Κυριακή, που στοίχισε τη ζωή σε 100 πολίτες και τραυμάτισε 80.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, η αποθήκη είχε λεηλατηθεί από ενόπλους που έμοιαζαν φανατικοί ισλαμιστές. Ο κυβερνήτης της Αμπιάν υποστήριξε ότι «ήταν πράκτορες της κυβέρνησης», ενώ άλλοι αντιπολιτευόμενοι υποστήριξαν ότι επρόκειτο για «λεηλασία» της «αλ Κάιντα» σε έμμεση συνεννόηση με την ηγεσία Σάλεχ. Και οι δύο εκδοχές, πάντως, συμφωνούν ότι απώτερος στόχος ήταν η πρόκληση χάους και τρόμου, προκειμένου η εξουσία Σάλεχ να φαίνεται «απαραίτητη».

Αν και χαμηλότερου τόνου, παρόμοιου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Σεΐκ Σάντικ αλ Αχμαρ, επικεφαλής της φυλής «Χασίντ» (της μεγαλύτερης στη χώρα, στην οποία ανήκει και ο Σάλεχ). Σε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέραλντ Φάιαρσταϊν, ο ισχυρότατος φύλαρχος έδωσε τα «δικά του διαπιστευτήρια», τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση «εγγυάται μια αξιοπρεπή έξοδο στον Σάλεχ» και ότι «οι φυλές, το ισλαμικό κόμμα και άλλες δυνάμεις μπορούν ν' αντιμετωπίσουν καλύτερα τους ισλαμιστές της "αλ Κάιντα" γιατί το εννοούν και δεν το δηλώνουν απλώς, όπως άλλοι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ