Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Στη μάχη της σύμβασης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τα βασικά σημεία του σχεδίου Σύμβασης που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία στους εργάτες και τις εργάτριες του κλάδου

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις με βάση το συμφέρον των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
Στην πρώτη γραμμή της μάχης για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις με βάση το συμφέρον των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
Στη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει «ριχτεί» η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ηδη έχει καταρτίσει το αντίστοιχο σχέδιο ΣΣΕ, το οποίο, θα καταθέσει στις εργοδοτικές ενώσεις, αφού προηγουμένως συζητηθεί πλατιά με τους εργαζόμενους του κλάδου. Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία προγραμματίζει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συζητήσεις να οξύνει τη μάχη της Συλλογική Σύμβασης, ώστε όσο το δυνατό περισσότεροι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν σύμβαση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη κοινοποιήσει σε όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του κλάδου το επεξεργασμένο σχέδιο ΣΣΕ. Ταυτόχρονα, το ταξικό Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών νομού Αττικής, προχωρά στις 3 Απρίλη σε Γενική Συνέλευση, με θέμα συζήτησης το σχέδιο της Σύμβασης. Σημειώνεται πως συνολικά στον κλάδο λειτουργούν 11 Ομοσπονδίες (τεμαχισμού κρέατος, αλευροποιών, ζυμαρικών, αρτεργατών, μακαρονοποιών κ.λπ.) και υπογράφονται συνολικά 17 Συλλογικές Συμβάσεις.

Τι προβλέπει το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Η Ομοσπονδία διεκδικεί η ΣΣΕ να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010. Στο σχέδιο σύμβασης, συνολικά υπάρχουν 21 άρθρα, ορισμένες από τις βασικές διεκδικήσεις είναι οι εξής:

-- Οι βασικοί μισθοί και τα ημερομίσθια των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις της παρούσας ορίζονται σε 1.400 ευρώ μεικτά μηνιαία και 56 ευρώ μεικτά ημερήσια αντίστοιχα (άρθρο 3).

-- Επίδομα τέκνων: Το χορηγούμενο στους υπαλλήλους επίδομα 5% για κάθε τέκνο, επεκτείνεται και στο εργατοτεχνικό προσωπικό (άρθρο 6).

-- Επίδομα ψύξης: Το χορηγούμενο επίδομα ψύξης από 0οC έως +8, γίνεται 5% στο βασικό ημερομίσθιο, από 0oC έως -5οC γίνεται 7% και από -5οC και κάτω γίνεται 10%. Το ίδιο επίδομα καταβάλλεται και στους οδηγούς πωλητές που χρησιμοποιούν φορτηγά ψυγεία (άρθρο 9).

-- Χρόνος εργασίας: Ο χρόνος της πλήρους ημερήσιας απασχόλησης ορίζεται σε 7 ώρες. Για τους φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές σε 6 ώρες, με πενθήμερο σύστημα απασχόλησης, για το οποίο καταβάλλονται οι πλήρεις αποδοχές. Οπου ισχύει σύστημα εργασίας σε βάρδιες τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών δικαιούνται να εργάζονται σε πρωινή βάρδια έως ότου τα ανήλικα συμπληρώσουν το 10ο έτος της ηλικίας τους. Οι εργαζόμενοι, στις οποίες αφορά η παρούσα, δεν επιτρέπεται να εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια (άρθρο 11).

-- Ολες οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που δεν δικαιολογούνται από τη φύση του αντικειμένου εργασίας μετατρέπονται με την ισχύ της παρούσας σε αορίστου χρόνου στις οποίες θα συνυπολογίζεται και ο διαδρομών χρόνος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (άρθρο 15).

-- Απαγορεύεται απόλυση εργαζόμενου που βρίσκεται στην τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότηση (άρθρο 18).

Αφετηρία του σχεδίου οι σύγχρονες ανάγκες

Με ανακοίνωσή της, που απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, η Ομοσπονδία, επισημαίνει:

«Οι εργοδότες μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό ζητώντας να βάλουμε πλάτη να σωθούν οι επιχειρήσεις τους που κινδυνεύουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν να δουλεύουμε με μισθούς και όρους εξαθλίωσης για να συνεχιστούν τα τεράστια κέρδη που έχει συνολικά η τάξη τους όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο στις ελβετικές τράπεζες υπάρχουν 600 δισ. ευρώ καταθέσεις Ελλήνων καπιταλιστών. Είναι πλούτος που έχει προκύψει από τον ιδρώτα μας».

«Στον κλάδο μας με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές διαμορφώνονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αληθινά μονοπώλια, που αξιοποιούν τη δύναμή τους για ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους του κλάδου με αφαίρεση δικαιωμάτων σε μισθούς, ωράρια, ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει η Ομοσπονδία και συμπληρώνει: «Το σχέδιο συλλογικών συμβάσεων, που επεξεργάστηκε η διοίκηση της Ομοσπονδία έχει σαν αφετηρία τις σύγχρονες ανάγκες μας και δεν εννοούμε μόνο το ύψος του μεροκάματου του μισθού. Με τη συλλογική σύμβαση κατοχυρώνονται μια σειρά άλλα δικαιώματά μας όπως επιδόματα, ειδικότητες, τριετίες, ωράρια, προστασία της μητρότητας, άδειας γάμου, ασθενείας, φροντίδας παιδιών, ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Εχει σχέση με το ασφαλιστικό με το σύνολο των αναγκών μας και μας προστατεύει συλλογικά απέναντι στις αχόρταγες ορέξεις των εργοδοτών. Η μη εφαρμογή της θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας, στις συνθήκες που θα δουλέψουν τα παιδιά μας».

«Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε»

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, επισημάνει: «Εμείς που παράγουμε τον πλούτο καθημερινά, που πληρώνουμε την κερδοφορία τους με τον ιδρώτα και το αίμα μας, δε θα πληρώσουμε και την κρίση τους, δε θα τους παραδώσουμε και την κατάκτηση που λέγεται Συλλογική Σύμβαση, δε θα επιτρέψουμε να δουλέψουν τα παιδιά μας στην εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνουν κυβέρνηση - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ. Τα ΔΣ των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, οι σωματειακές επιτροπές, όλοι οι πρωτοπόροι συνάδελφοι, πρέπει να μπουν μπροστά σε αυτήν τη μάχη. Γινόμαστε όλοι μέλη των σωματείων μας, συγκροτούμε επιτροπές στους χώρους δουλειάς, όπου δεν υπάρχουν, απομονώνουμε τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, δυναμώνουμε τα ταξικά σωματεία. Κανένα σωματείο δεν πρέπει, δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει μείωση μισθών, κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στην πίεση για ατομική σύμβαση». Και καταλήγει: «Συνάδελφοι, ο αγώνας μας θα είναι δύσκολος γιατί και ο αντίπαλος είναι σκληρός. Η Ομοσπονδία μας επεξεργάζεται πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Μόνο με την ενωμένη πάλη μας θα κάμψουμε την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας. Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ