Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 1η έκδοση - αριθ. φύλλου: 10925

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Πίστη στο Κόμμα και στη νίκη

Στα 59 χρόνια από την εκτέλεση των Νίκου Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου, Δημήτρη Μπάτση

Την Κυριακή 30 Μάρτη 1952, ο Νίκος Μπελογιάννης και ακόμα 3 από τους 8 καταδικασμένους σε θάνατο (ο Ηλίας Αργυριάδης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Δημήτρης Μπάτσης) έπεφταν νεκροί από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Με τη στάση του στο δικαστήριο ο Μπελογιάννης συνέτριψε το κατηγορητήριο δηλώνοντας: «Το ΚΚΕ έχει ρίζες στο λαό ποτισμένες με αίμα και δεν εξοντώνεται ούτε με στρατοδικεία, ούτε με εκτελεστικά αποσπάσματα. Η πολιτική του απόβλεπε πάντοτε στο καλό του λαού και της χώρας μας. Σ' αυτό αποβλέπει και σήμερα. Γι' αυτό και ο λαός το υποστηρίζει. (...) Γι' αυτή μας την πολιτική με δικάζετε. Δεν ζητώ την επιείκειά σας. Θα δεχτώ με περηφάνια και στωικότητα την καταδίκη μου και θαρραλέα θα αντιμετωπίσω ακόμη και το εκτελεστικό σας απόσπασμα».

Ποιο ήταν εκείνο που τροφοδότησε με τόση δύναμη εκατομμύρια Μπελογιάννηδες στην Ελλάδα και όπου Γης, ώστε να αντιμετωπίσουν με τόση περιφρόνηση το θάνατο; Ηταν δίχως αμφιβολία το όραμα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας. Ηταν η πίστη ότι αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Οι νέες γενιές των κομμουνιστών ας κρατήσουν τα λόγια του Μπελογιάννη: «Αντλείς όμως απέραντες και ανεξάντλητες δυνάμεις από την πίστη σου στο Κόμμα και στη νίκη»...


ΣΕΛ.  11   -   16


ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Η ποίησή του μύριζε μπαρούτι...

Ο «Ρ» συνεχίζει το αφιέρωμα στον ποιητή που «φλογίστηκε» από τα ιδανικά της σοσιαλιστικής επανάστασης, με αφορμή το διήμερο συνέδριο, με τίτλο «Κ. Βάρναλης, φως που πάντα καίει», που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16 και 17 του Απρίλη.


ΣΕΛ.  3   -   5
ΜΟΥΣΙΚΗ
Στον «αστερισμό» της μελωδίας

ΣΕΛ.  6
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Ο διεθνής ρόλος της Κίνας

ΣΕΛ.  9
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σε τροχιά γύρω από τον Ερμή

Απαντήσεις για τη γεωλογική ιστορία και τη σημερινή κατάσταση του πλανήτη Ερμή αναμένεται να δώσει η διαστημοσυσκευή MESSENGER, που τέθηκε σε τροχιά γύρω του.


ΣΕΛ.  7
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
«Fast track» για τη διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου

ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ