ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ερχεται fast track και για τις τουριστικές επενδύσεις

Ενα νέο νόμο fast track, αυτή τη φορά με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό και το ξεπούλημα σε επιχειρηματίες των δημόσιων εκτάσεων - «φιλέτων» που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΤ και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρωτοβουλία των υπουργείων Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) και Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται ακόμη και η αναθεώρηση προς το χειρότερο και του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, που κατάρτισε η ΝΔ και δεν εφαρμόστηκε.

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα προβλέπουν σημαντικά κίνητρα (οικονομικά και πολεοδομικά) προς το μεγάλο κεφάλαιο για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων, που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πολυτελείας, τουριστικές κατοικίες, αλλά και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.ά. Ειδικότερα το νέο νομοθέτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων:

Καθιερώνει διαδικασίες - εξπρές για την αδειοδότηση τουριστικών επενδύσεων, κατά τα πρότυπα του fast track για τις στρατηγικές επενδύσεις που ψηφίστηκε, παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία. Για το λόγο αυτό μάλιστα θα προβλέπεται η δημιουργία Αυτοτελούς Πολεοδομικού Γραφείου, αλλά και Ειδική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Τουριστικών Επενδύσεων.


Motion Team

Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο τους όρους για επενδύσεις σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), που, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που ψηφίστηκε πρόσφατα, μπορούν να αναπτυχθούν και στις εκτός σχεδίου περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ! Ετσι η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση για να αναπτύξει το μεγάλο κεφάλαιο παρόμοιες επενδύσεις περιορίζεται στα 300 στρέμματα, από 800 που προβλέπονται σήμερα, είτε πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, είτε στους ιδιώτες.

Επιπλέον προβλέπονται δύο τύποι τουριστικών επενδύσεων:

Ο πρώτος αφορά τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και τουριστικές κατοικίες, που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, σε ποσοστό έως 35% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας. Το καθεστώς ιδιοκτησίας και μακροχρόνιας μίσθωσής τους θα εγκρίνεται με υπουργική απόφαση. Η δυνατότητα για ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών θα παρέχεται και σε επενδυτές που θα θέλουν να δημιουργήσουν μεγάλα γήπεδα γκολφ (τουλάχιστον 18 οπών), με την προϋπόθεση να έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστη έκταση 800 στρεμμάτων.

Ο δεύτερος τύπος αφορά ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας τύπου condo. Ετσι ονομάζεται διεθνώς η κατασκευή ξενοδοχείων 4 ή 5 αστέρων σε τμήματα των οποίων επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα παραχωρούν την εκμετάλλευσή τους στην επιχείρηση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 5 ή 6 μήνες το χρόνο) και για περίοδο τουλάχιστον 20 χρόνων. Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 100 στρεμμάτων και να καλύπτουν το 35% της δόμησης.


Τέλος, παρέχονται οικονομικά και πολεοδομικά κίνητρα για να κατεδαφιστούν τουριστικές εγκαταστάσεις, με ζωή τουλάχιστον 20 χρόνια. Εκεί θα μπορούν να δημιουργηθούν τουριστικές κατοικίες με το μισό συντελεστή δόμησης και με τον όρο να περιέχουν τουλάχιστον μία ειδική τουριστική υποδομή (π.χ. θαλασσοθεραπεία).


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ