Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εγκρίθηκε η συγχώνευση των «AOL» - «TIME Warner»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι μετοχές της «AOL Time Warner» σημείωσαν χτες μικρή πτώση στην αμερικανική χρηματαγορά, μία ημέρα μετά την υπό όρους έγκριση της συμφωνίας, βάσει της οποίας οι δύο εταιρίες θα συγχωνευτούν σε μία - σε μία εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα «μεταμορφώσει» τις αγορές των ΜΜΕ από την τηλεόραση ως τα καλωδιακά δίκτυα και από το Internet ως τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.

Η υπό όρους έγκριση της συμφωνίας συγχώνευσης από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FCC), το αρμόδιο εποπτικό όργανο των ΗΠΑ, σημειώνεται ταυτόχρονα με οργιάζουσες φήμες περί έναρξης ενός «κύκλου» απολύσεων 1.000-5.000 υπαλλήλων του γνωστού καλωδιακού/δορυφορικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου CNN και γενικώς της εφαρμογής μιας «επιθετικής πολιτικής αναδιοργάνωσής» του.

Η νέα εταιρία που σχηματίζεται έχει ετήσιο τζίρο ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το ύψος της συμφωνίας (10 Γενάρη 2000) είχε φθάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 111 δισ. δολαρίων.

Η βασική ερώτηση των αναλυτών σχετικά με τη συγχώνευση, είναι το αν θα επιτευχθεί το «όραμα» της μετάδοσης περιεχομένου στην «πλατφόρμα» του Internet, ωστόσο πέρα από τη δημοσιογραφική φαντασμαγορία περί «νέων μέσων» το σημαντικό, το δίχως άλλο, είναι η ενίσχυση της (παγκόσμιας, εξάλλου) τάσης διαμόρφωσης ολιγοπωλίου στα αμερικανικά ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ