Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Να μην εφαρμοστεί η «αντιπυραυλική ομπρέλα»

ΠΕΚΙΝΟ.- Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κάλεσε χτες τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ με Πρόεδρο τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους - που ορκίζεται στις 20 και αναλαμβάνει καθήκοντα στις 21 Ιανουαρίου 2001 - να εγκαταλείψει το σχέδιο δημιουργίας ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος (γνωστού και ως επιγόνου του Πολέμου των Αστρων), καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΕξ στο Πεκίνο, θα έχει «ευρείες και βαθιές αρνητικές συνέπειες» στην παγκόσμια σταθερότητα.

Η ΛΔ της Κίνας αντιδρά στη δεδομένη υποστήριξη του Ντόναλντ Ράμσφελντ, του νέου υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, στο σχέδιο. Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε προς επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ότι το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει. Οπως είπε, ένα αποτελεσματικό αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους «πρέπει να δημιουργηθεί με τον πιο αποτελεσματικό λόγο κόστους προς απόδοση που μπορεί να έχει η νέα τεχνολογία».

Το Εθνικό Πυραυλικό Σύστημα (National Missile Defence - NMD για συντομία) θα είναι «καταστροφικό» σε ό,τι αφορά την παγκόσμια προσπάθεια αφοπλισμού, προειδοποίησε πάντως η κινεζική ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ