Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Φασιστική πρόκληση

Στις 16 Μάρτη στη Ρίγα πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρέλαση των βετεράνων των Waffen-SS. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, από τους δρόμους της πρωτεύουσας της Λετονίας παρέλασαν 2,5 με 3 χιλιάδες πρώην στρατιώτες του χιτλερικού στρατού, καθώς και νεοφασίστες, μαζί με τους βουλευτές του Κοινοβουλίου από τα εθνικιστικά κόμματα. Η πορεία τους κατέληξε στο μνημείο της Ελευθερίας όπου κατέθεσαν λουλούδια. Ταυτόχρονα με τους συνεργάτες των ναζί, έγινε πορεία των αντιφασιστών, οι οποίοι φορούσαν τα ρούχα των αιχμαλώτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης και διαδήλωσαν με την υπόκρουση της μουσικής του Σοστακόβιτς, της «Συμφωνίας του Λένινγκραντ».

Να σημειωθεί πως στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου πολέμου η χιτλερική ηγεσία συγκρότησε τα ειδικά στρατεύματα Waffen-SS, όπου υπηρετούσαν οι κάτοικοι των χωρών της Βαλτικής, που είχαν ενταχθεί κάτω από τη σημαία του φασισμού, για να πολεμήσουν την ΕΣΣΔ. Εκεί βρισκόταν κι η λετονική λεγεώνα, στις γραμμές της οποίας βρίσκονταν έως 150 χιλιάδες στρατιώτες κι η οποία, όπως και τα άλλα ναζιστικά στρατιωτικά σώματα, ευθύνεται για εγκλήματα κατά των λαών.

Μέχρι το 1997 η ετήσια παρέλαση βετεράνων στις 16 Μάρτη (επέτειος της πρώτης επιχείρησης των SS κατά των στρατευμάτων του Κόκκινου Στρατού το 1944) γινόταν με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας. Το 1998 το Λετονικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε επίσημα την 16η Μάρτη ως «ημέρα του Λετονού στρατιώτη», απαγορεύοντας ταυτόχρονα τις (ανεπίσημες) εκδηλώσεις των βετεράνων του Κόκκινου Στρατού. Στις 29/10/1998, ψήφισμα της Βουλής αποκατέστησε επίσημα τα SS, απονέμοντας συντάξεις στα επιζώντα μέλη τους.

Η δικαίωση των φασιστών στη Λετονία γίνεται κάτω από την επιβράβευση και την πολιτική στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, που μάλιστα χρηματοδοτούν αυτήν την προσπάθεια με διάφορους τρόπους.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ