Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί από αμερικανικές επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζεται η κλιμάκωση του πολέμου στο Αφγανιστάν, με τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις να ανακοινώνουν περισσότερους από 40 νεκρούς «μαχητές των Ταλιμπάν». Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις οι νεκροί είναι αποτέλεσμα των επιχειρήσεων στην επαρχία Χελμάντ, η οποία θεωρείται «προπύργιο των Ταλιμπάν», χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες για την ταυτότητα των νεκρών να επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές. Στην ανακοίνωση των στρατευμάτων κατοχής υπογραμμίζεται ότι επίκειται ενίσχυση των συγκρούσεων τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή η πακιστανική κυβέρνηση εμφανίζεται να εξαπολύει μύδρους εναντίον της Ουάσιγκτον μετά από δολοφονική επίθεση αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ουαζιριστάν, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 41 άνθρωποι την Πέμπτη. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι μετά την επίθεση δεν προτίθεται να παραστεί στις τριμερείς συνομιλίες για το Αφγανιστάν μεταξύ ΗΠΑ - Πακιστάν - Αφγανιστάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πακιστανική κυβέρνηση, που σήμερα εμφανίζεται να αντιδρά στις δολοφονίες που πραγματοποιούνται στις περιοχές των φυλών από αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα, έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τις επιθέσεις στο παρελθόν χαρακτηρίζοντας τα θύματα «μαχητές των Ταλιμπάν» και στηρίζοντας τις αμερικανικές δολοφονικές δράσεις με παράλληλες επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού εναντίον «μαχητών των Ταλιμπάν».

Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής του πακιστανικού στρατού, Ασφάκ Καγιάνι, λέγοντας ότι ήταν εκτός ορίων και αδικαιολόγητη, ενώ αναφέρθηκε ότι έγιναν διαβήματα και στην αμερικανική πρεσβεία στο Πακιστάν.

Στο Πακιστάν το αντιαμερικανικό αίσθημα αυξάνεται ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της αθώωσης του Αμερικανού πράκτορα της CIA Ρέιμοντ Ντέιβις, με αποτέλεσμα χτες και την Πέμπτη να πραγματοποιούνται αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ