Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δημοψήφισμα σήμερα για «συνταγματικές αλλαγές»

ΚΑΪΡΟ.--

Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, για πρώτη φορά υπό, τυπικά έστω, ελεύθερες συνθήκες, μετά από δεκαετίες, περίπου 45 εκατομμύρια Αιγύπτιοι, που έχουν δικαίωμα ψήφου, για να εκφράσουν την άποψή τους για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες κατέληξε επιτροπή ειδικών που συνέστησε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα. Η ατμόσφαιρα στη χώρα, αν και είναι πανηγυρική ως προς τη διεξαγωγή αυτού καθαυτού του δημοψηφίσματος, είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένη, καθώς ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα η κοινή γνώμη απορρίπτει τις προτεινόμενες αλλαγές, επιμένοντας στο αρχικό αίτημα των διαδηλωτών, δηλαδή την εκπόνηση νέου Συντάγματος.

Στην επιτροπή που συστήθηκε υπό την εποπτεία του στρατού μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ από την αστική εξουσία συμμετείχαν συνταγματολόγοι, αλλά από πολιτικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν μόνον οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Γι' αυτό και μόνον οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και το κόμμα του Μουμπάρακ, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), τάσσονται υπέρ των αλλαγών με τους πρώτους να χρησιμοποιούν ως φόβητρο το ενδεχόμενο παραμονής του στρατού στα ηνία της χώρας σε περίπτωση απόρριψης των αλλαγών.

Αντίθετα, τα άλλα κόμματα, όσα ήταν νόμιμα, αλλά και όσα ήταν παράνομα, καθώς και όλες οι οργανώσεις δικαιωμάτων και νεολαίας που συμμετείχαν ενεργά στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση Μουμπάρακ τάσσονται ενάντια στις αλλαγές, μιλώντας για «φτιασιδώματα» και επιμένοντας στην αναγκαιότητα εκπόνησης ενός, ολοκληρωτικά, νέου Συντάγματος. Υποστηρίζουν ότι, με τις υπάρχουσες αλλαγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάδειξης ενός νέου δικτάτορα, ο οποίος θα αλλάξει κατά το δοκούν και πάλι τις συγκεκριμένες διατάξεις. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν, τελικά, αντιλαμβανόμενοι τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, και οι δύο γνωστοί προεδρικοί υποψήφιοι, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, και ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ.

Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής: Μείωση των χρόνων της προεδρικής θητείας σε 4 χρόνια από 6 που είναι μέχρι σήμερα, περιορισμός της δυνατότητας παραμονής ενός προέδρου στο θώκο μόνο για δύο θητείες, άρση των περιορισμών ως προς τις υποψηφιότητες με την αποδοχή ανεξάρτητων υποψηφίων, ορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων (δηλαδή κάποιος να είναι Αιγύπτιος και να είναι παντρεμένος με Αιγύπτια) ως προς την υπηκοότητα για την κατάθεση υποψηφιότητας, πρόβλεψη για επίβλεψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας από τη Δικαιοσύνη. Χθες, χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν, εκ νέου, την πλατεία Ταχρίρ, αυτή τη φορά για να διαδηλώσουν τη θέση τους ενάντια στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά ορισμένους αναλυτές, ο πληθυσμός της επαρχίας, που παραδοσιακά έχει στενότερη σχέση με το στρατό αλλά και με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνου», πιθανώς θα στηρίξει τις αλλαγές και θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Κάποιοι άλλοι αναλυτές, όμως, ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι ουδείς γνωρίζει πώς θ' αντιδράσει ο στρατός σε περίπτωση απόρριψης των μεταρρυθμίσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚ Αιγύπτου ανήγγειλε δημόσια τη δράση του (αφού ήταν για δεκαετίες υπό δίωξη και σε καθεστώς παρανομίας), ανακοινώνοντας ότι, εντός των ημερών, θα γνωστοποιήσει και το πρόγραμμά του. Το ΚΚ Αιγύπτου έχει ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προτεινόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην κόψη του ξυραφιού(2013-07-27 00:00:00.0)
Πρώτες κάλπες για το Σύνταγμα με διαδηλώσεις(2012-12-15 00:00:00.0)
Προβληματισμός μετά το δημοψήφισμα(2011-03-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-02-01 00:00:00.0)
Τριβές με ΗΠΑ πριν τις εκλογές(2010-11-27 00:00:00.0)
Προς συνάντηση Αμπάς - Ολμέρτ υπό αιγυπτο-ιορδανική αιγίδα(2007-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ