Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συλλήψεις πρώην στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αντιδράσεις στην πολιτική ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών προκαλούν οι πρόσφατες συλλήψεις εννιά πρώην ανώτερων στελεχών της αυτονομιστικής οργάνωσης ΟΥΤΣΕΚΑ σε Πρίστινα, Πρίζρεν και Ελβετία από αστυνομικούς της ευρωενωσιακής αποστολής EULEX, με βάση εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν λόγω βάσιμων υποψιών για συμμετοχή των συλληφθέντων σε δολοφονίες και βασανισμούς Σέρβων και Αλβανών αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου το 1999 στο προτεκτοράτο.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο διοικητής της περιφερειακής αστυνομικής δύναμης στην Πρίζρεν, Νέντζμι Κρασνίτσι, αλλά και ο βουλευτής Φατμίρ Λιμάι που δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία για «να επιτρέψει στα δικαστικά όργανα να επιτελέσουν το έργο τους».

Γενικότερα, από τους συλληφθέντες οι πέντες προφυλακίστηκαν, στους δύο επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός, ο ένας αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο να εμφανίζεται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Στο μεταξύ, χτες, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς με αφορμή την πρόσφατη επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα δήλωσε ότι η «λύση» στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις πλευρές για να είναι βιώσιμη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Πρίστινας «Klan Kosova» επανέλαβε την πάγια θέση της σερβικής ηγεσίας ότι «η επίλυση της σερβο - αλβανικής ιστορικής διαμάχης δεν μπορεί να αποτελέσει το σενάριο, βάσει του οποίου η Σερβία θα αποδεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και η μια πλευρά θα κερδίσει τα πάντα, ενώ η άλλη θα τα χάσει όλα».

Εξέφρασε τέλος την ανάγκη να παραμείνει ο διάλογος, σ' αυτή τη φάση, εκτός πολιτικού πεδίου και οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με τα προβλήματα της καθημερινότητας του πληθυσμού στο προτεκτοράτο. Πρόσθεσε, δε, ότι όταν «ωριμάσει ο χρόνος», η σερβική ηγεσία θα προτείνει «συγκεκριμένη λύση» για το καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ