Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και απαξιώνονται

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο οι έκτακτοι αρχαιολόγοι με συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργασίες συγκόλλησης κεραμικής στο κτίριο της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι από φοιτητές Αρχαιολογίας ή αλλιώς ...από μελλοντικούς έκτακτους αρχαιολόγους
Εργασίες συγκόλλησης κεραμικής στο κτίριο της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι από φοιτητές Αρχαιολογίας ή αλλιώς ...από μελλοντικούς έκτακτους αρχαιολόγους
Η 24ωρη απεργία που προκήρυξε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων για αύριο διαφέρει από τη μακριά σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου ως προς το συμβολισμό της: Την ίδια μέρα ξεκινά τις εργασίες της η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές του 2010 στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας, δηλαδή τα νέα τεκμήρια που προστίθενται στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του λαού.

Αυτή η αρχαιολογική έρευνα «δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή των έκτακτων αρχαιολόγων», όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους προσθέτοντας: «Επίσης, η συνέχιση όλων αυτών των έργων που προβάλλονται είναι ανέφικτη χωρίς την εργασία των προσώπων που έχουν αναλάβει με κόπο, αφοσίωση και προσωπικές θυσίες την αποπεράτωσή τους». «Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, με την εργασία μας σε πλήθος σωστικών ανασκαφών σε όλη την Ελλάδα, επαναφέρουμε στο φως, ξεγεννώντας μέσα από τη γη, μνημεία της ιστορικής μας κληρονομιάς. Εργαζόμαστε υπό δυσμενείς έως αναξιοπρεπείς, όχι μόνο καιρικές, αλλά και εργασιακές συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και συχνά χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Αντιμετωπίζουμε συνεχώς έντονες προσωπικές και ενίοτε προσβλητικές πιέσεις για επίσπευση των εργασιών, εις βάρος κάποιες φορές της ορθής επιστημονικής μεθοδολογίας. Βλέπουμε με οδύνη να καταχώνονται τα ανακαλυφθέντα μνημεία, με αστραπιαίες αποφάσεις, στο βωμό της τεχνοκρατικής "ανάπτυξης" και του fasttrack. Μένουμε μεγάλα διαστήματα απλήρωτοι, καθώς μετακυλίονται στην πλάτη μας από τους εργοδότες οι καθυστερήσεις των πληρωμών του Δημοσίου ή των εκταμιεύσεων των πόρων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Με τη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας, οι περισσότεροι αρχαιολόγοι βιώνουμε πλέον τον εφιάλτη της ανεργίας, καθώς μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι υπολειτουργούν και τεχνικά έργα διακόπτονται ημιτελή».

Προσθέτουν τους περιορισμούς του «ΠΔ - Παυλόπουλου», «που δεν μας επιτρέπουν να ξαναεργαστούμε μόλις συμπληρώσουμε 24 μήνες εργασίας. Ως συνέπεια, οι περισσότεροι πεπειραμένοι αρχαιολόγοι, με την τόσο σημαντική προσφορά στον πολιτισμό, αντιμετωπίζουμε τον αποκλεισμό διά παντός από την εργασία, μην έχοντας δυνατότητα να κάνουμε ούτε αίτηση στις ελάχιστες προκηρύξεις θέσεων».

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 11 π.μ. έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και της Θεσσαλονίκης έξω από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής (όπου γίνεται και το συνέδριο) στις 9.30 π.μ., απαιτώντας πρωτίστως την κατάργηση του «24μήνου».

Η αρχαιολογική συνάντηση

Η επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιείται για 24η χρονιά, θα διαρκέσει έως τις 12/3, θα συμμετάσχουν 152 σύνεδροι και θα γίνουν 80 ανακοινώσεις. Οι συναντήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού αποτελούν τη μοναδική, ουσιαστικά, ευκαιρία παρουσίασης του αρχαιολογικού έργου. Παρουσιάζεται πληθώρα νέου αρχαιολογικού υλικού, δημοσιοποιούνται σημαντικές ανακοινώσεις και διατυπώνονται παρατηρήσεις και συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις αρχαιότητες της Μακεδονίας και Θράκης. Συμμετέχουν αρχαιολόγοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι ξένες αρχαιολογικές σχολές που δρουν στην Ελλάδα, ενώ τα πρακτικά εκδίδονται κάθε χρόνο.

Ομως, εκτός από το ότι όλος αυτός ο πλούτος απαξιώνεται από τη διαχρονική, αντιδραστική πολιτιστική πολιτική του αστικού κράτους απέναντι στους εργαζόμενους στον πολιτισμό και στα μνημεία, αυτή η γνώση παραμένει κτήμα αποκλειστικά της επιστημονικής κοινότητας και δεν γίνεται και κτήμα του λαού, πάλι βέβαια με ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ